Ruokalähetit polkevat autioituneilla kaduilla Ranskassa - mikroyrittäjän kynnys jäädä sairauslomalle on korkea

Ulkonaliikkumiskiellon tyhjentämillä Pariisin kaduilla näkyy vain poliisiautoja ja kylmäpakit selässä polkevia ruokalähettejä. Asuntoihinsa teljetyt asukkaat tilaavat nyt ruoka-annoksia kotiin kuljetuksena enemmän kuin koskaan.  
24.03.2020 06:00
SAK
Ruoka-annosten kotiinkuljetus jatkuu Ranskassa ulkonaliikkumiskiellon aikanakin. Kuva Virpi Latva.

Covid-19:n riivaamassa Italiassa epäillään sairaana polkeneen ruokalähetin tartuttaneen lukuisia asiakkaita. Myös Ranskassa on huomattu, että itsensä työllistäjän kynnys jäädä kotiin on korkea, koska silloin rahaa ei tule mistään.  Varsinkin nyt, kun kotiin kuljetetun ruoan menekki on huipussaan. Hallitus päätti juuri maksaa koronavirukseen sairastuneille mikroyrittäjille sairauspäivärahaa ilman karenssipäiviä.

Euroopassa on keskusteltu vilkkaasti siitä, mikä on minimipalkkayhteiskunnan ja yrittäjästatuksella työskentelevien alustatyöntekijöiden osuus koronaviruksen levittämisessä. Ranskassakin on huomattu, että itsensä työllistäjät jatkavat työntekoa lievistä flunssaoireista huolimatta. Myös minimipalkalla sinnittelevät ottavat mieluummin aspiriinia kuin 60 prosenttia palkasta kattavan sairauspäivärahan, joka romuttaisi perheen talouden. 

Tilanteella on valitettavasti yhteyttä koronaviruksen leviämiseen. Minimipalkkalaisista valtaosa työskentelee palvelualoilla kuten ruokakaupoissa, jotka ovat ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta auki. Niissä tartuntariski on suuri. Myös polkupyörälähetit ja Uber-kuljettajat ovat edelleen kontaktissa jatkuvasti vaihtuviin asiakkaisiin. 

Korvausta ilman karenssia

Ranskan hallitus päätti helmikuussa maksaa kaikille koronavirustartunnan saaneille itsensä työllistäjille ja pienyrittäjille sairauspäivärahaa ilman karenssipäiviä. Itsensä työllistäjien liitto FNAE pitää päätöstä tervetulleena. Liiton mukaan pienituloisten mikroyrittäjien taloudellisen ahdingon tunnustaminen on hyvä lähtökohta tuleville neuvotteluille. 

– Itsensä työllistäjille pitäisi luoda julkinen katastrofirahasto, josta saisi apua tilapäiseen yllättävään ansionmenetykseen, liiton Suur-Pariisin jaoston puheenjohtaja Samuel Perron sanoo. Hänen mukaansa koronavirus osoittaa, että tällaiselle rahastolle on tarvetta. 

– Yrittäjästatuksella työskentelevän kassavirta voi katketa paitsi oman terveydentilan, myös hallituksen karanteenitoimenpiteiden vuoksi.

FNAE (Fédération nationale des auto-entrepreneurs) edustaa 80 000 mikroyrittäjää.

Virpi Latva, Pariisi
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.