Sosiaaliturva ja palvelut ehkäisevät syrjäytymistä ja vahvistavat työllisyyttä. On tärkeää, että hyvinvointivaltion huoltosuhde pysyy kestävällä tasolla.
Suomen sosiaaliturvassa yhdistyvät toisiaan täydentävä työhön perustuva ansiosidonnainen turva ja perusturva. Ansiosidonnaisen turvan pääasiallisena tarkoituksena on taata kohtuullinen toimeentulo tilanteissa, joissa työntekijä on tilapäisesti työelämän ulkopuolelle. Etuus määräytyy työstä saatujen tulojen mukaan. Perusturva takaa etuuksia niille, joilla ei ole tuloja tai ne ovat hyvin pienet.
Hallitus on käynnistänyt laajan sosiaaliturvauudistuksen, joka toteutetaan parlamentaarisen komitean työnä vuosina 2020–2027. Komitean työtä tukee viisi jaostoa. SAK on mukana komiteassa asiantuntijajäsenenä sekä edustajana työllisyyden ja osaamisen jaostossa, työ- ja toimintakykyjaostossa sekä hallintojaostossa. Sosiaaliturvakomitean etenemistä voi seurata ja työhön liittyvään materiaaliin tutustua sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla.
SAK kannattaa sosiaaliturvan uudistamista. Koko nykyjärjestelmää ei kuitenkaan tarvitse romuttaa, sillä se on perustaltaan hyvä. Sosiaaliturvaa uudistettaessa palvelujen ja toimeentuloturvan yhteyttä tulee vahvistaa sekä parantaa ihmisten mahdollisuuksia päivittää osaamistaan eri elämäntilanteissa. SAK pitää tärkeänä, että Suomen sosiaaliturvamalli säilyy lakisääteisenä ja kattavana.
Ansiosidonnainen sosiaaliturva tulee apuun, kun työnteko jostain syystä estyy. Syyperusteisuus tarkoittaa, että sosiaaliturvaa saa, jos on jostain syystä estynyt työn tekemisestä esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai perhevapaan takia.
Toimeentuloturvan ja palveluiden yhteydellä ehkäistään parhaiten syrjäytymistä sekä tuetaan mm. työ- ja toimintakyvyn ylläpitoa.
Perusturvalla taataan säällinen toimeentulo kaikille ja ehkäistään köyhyyttä.
Työnteon kannustimien parantamista ei tule toteuttaa sosiaaliturvan leikkauksin. Meillä ei ole varaa syventää köyhyyttä eikä heikentää turvan tasoa. Kannustimia voidaan parantaa mm. lieventämällä sosiaaliturvan ja palkan yhteensovittamista. Byrokratialoukot ovat kannustinloukkoja suurempi ongelma. Niitä voidaan purkaa mm. tulorekisteriä hyödyntämällä sekä parantamalla sosiaaliturvan hakemiseen liittyvää palvelua.
Blogikirjoitus: Sosiaaliturva on järkevää uudistaa vaiheittain