Työttömyysturvan ja työttömien palvelujen määräaikaiset poikkeukset

Päivitetty 8.3.2022.

Mitkä työttömyysturvan koronapoikkeukset päättyivät 31.11.2021?

Kevään ja kesän 2020 aikana työttömyysturvaan tehtiin lukuisia väliaikaisia muutoksia koronapandemian vuoksi. Moni näistä poikkeuksista päättyi joulukuun 2020 lopussa. Lisäksi marraskuun lopussa 2021 päättyivät nämä poikkeukset:

  • Työttömyysetuuden suojaosan korotus palasi 500 eurosta 300 euroon kuukaudessa.
  • Liikkuvuusavustuksen ehdot palasivat ennalleen.
  • Yrittäjien laajennettu mahdollisuus työttömyysturvaan päättyi, mutta se otettiin uudestaan käyttöön tammi- ja helmikuun 2022 ajaksi.

Ovatko työttömyysturvan 5 omavastuupäivää poistuneet?

Eivät enää. Työttömyysturvan 5 omavastuupäivää poistettiin väliaikaisesti tammi- ja helmikuun 2022 ajaksi, mutta ne palasivat takaisin 1.3.2022. Työttömyysturvaa maksetaan siis vasta 5 arkipäivän jälkeen siitä, kun olet ilmoittautunut työttömäksi tai lomautetuksi TE-toimistoon. Omavastuuajan ei tarvitse olla yhtäjaksoinen.

Onko yrittäjien työttömyysturvaa helpotettu?

Ei enää. Yrittäjät saivat väliaikaista työmarkkinatukea tavallista kevyemmin ehdoin tammi- ja helmikuulta 2022, mutta 1.3.2022 alkaen  yrittäjillä ei ole oikeutta työmarkkinatukeen, jos yritystoiminta on edelleen käynnissä.

Miten työttömyysturvan maksamista työttömälle on helpotettu?

  • Työttömyyskassa tai Kela voi maksaa hakijalle osan työttömyysetuudesta enintään kuuden kuukauden ajan ennakkona, ennen kuin se tekee päätöksen, jotta hakijan ei tarvitse odottaa rahaa kohtuuttoman kauan. Aiemmin ennakkona on voitu maksaa tukea kahdelta kuukaudelta. Työttömyysetuutta pitää kuitenkin edelleen hakea jokaiselle jaksolle. 
  • Sovitellun työttömyysetuuden määrän laskennassa ei käytetä erityistä sovittelujaksoa ja siihen liittyvää laskennallista tuloa. Sovittelujakso ja etuuden hakujakso on siten aina neljä peräkkäistä kalenteriviikkoa tai kuukausi, vaikka tähän jaksoon sisältyisikin päiviä, joilta etuusoikeutta ei ole. 

Nämä lakimuutokset ovat voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.

Miten toimin, jos minut lomautetaan tai jään työttömäksi?

  • Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon sähköisessä Oma asiointi -palvelussa viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänäsi. Täytä ilmoittautumislomake huolellisesti.
  • Jos saat tehtäväksi palvelutarvearvion, tee se 2 arkipäivän kuluessa, ettei työnhakusi pääty.
  • Jos sait tehtäväksi työllistymissuunnitelman, tee se 7 arkipäivän kuluessa, ettei työnhakusi pääty.
  • Hae työttömyyskorvausta sähköisesti omasta työttömyyskassastasi tai Kelasta.
  • Jos et voi käyttää sähköistä palvelua, voit soittaa esimerkiksi TE-toimiston puhelinpalveluun (puh. 0295 025 500, ma–pe klo 9–16.15). TE-toimistojen asiointipaikkojen aukiolossa ja toimintatavoissa on muutoksia koronavirustilanteen vuoksi.