Työelämän perustieto

Kun osaat työelämän pelisäännöt, voit välttää monet ongelmat. Suomessa työelämässä on paljon oikeuksia – tutustu oikeuksiisi osoitteessa Työelämänpelisäännöt.fi ja pidä niistä kiinni!

SAK:n Työelämänpelisäännöt.fi-palvelusta löytyvä Työelämän ABC auttaa sinua työelämän haasteissa. Työelämän ABC:stä löydät vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin:

  • Työn hakeminen: Mistä voit etsiä työtä? Miten työsuhteen pituus ja työaika voivat vaihdella? Jos tulet töihin Suomeen muualta, mitä sinun pitää tietää?
  • Työn aloittaminen: Mitä asioita työsopimuksessa pitää olla? Miten työehtosi määräytyvät? Kenen puoleen voit työpaikalla kääntyä?
  • Työsuhteen aikana: Miten paljon sinulle pitää maksaa palkkaa? Millaisiin vapaisiin ja taukoihin sinulla on oikeus? Mitä voit pyytää työterveyshuollosta?
  • Työsuhteen päättyminen: Milloin työnantaja saa irtisanoa sinut? Voitko irtisanoa määräaikaisen työsuhteen? Mitä teet, jos jäät työttömäksi?

SAK:n sivuilta löydät edelleen tietopaketit työttömyysturvasta ja perhevapaista.

Ammattiliittoon liittymisestä löydät tietoa SAK ammattiliittosivuilta. Kokeile myös SAK:n liittobottia, josta saat tietoa ammattiliiton jäsenyyden hyödyistä ja ohjeet liittoon liittymisestä.

Työhön liittyvät asiat ovat usein monimutkaisia. Yksin ei kuitenkaan tarvitse pärjätä. Jos et ymmärrä jotain asiaa, kysy rohkeasti apua esimieheltäsi, työpaikkasi luottamushenkilöltä tai ammattiliitosta. Heiltä saat myös apua, jos kohtaat ongelmia työelämässä.