Opiskelija tai opettaja

Olemme keränneet tälle sivulle tietoa ja linkkejä aineistoon, jota oppilaitokset voivat käyttää opetuksessaan.
Testaa työelämätietosi Työelämäpelissä.

Työelämäpeli

Mobiililaitteilla ja tietokoneilla pelattava Työelämäpeli löytyy osoitteesta tyoelamapeli.fi. Peli on tarkoitettu peruskoulun yläluokkien, ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden oppilaille.

Työelämäpelin kysymykset käsittelevät muun muassa työaikaa ja palkkaa, työsopimusta ja työsuojelua.

Työelämän pelisäännöt -video

SAK on tuottanut opetuskäyttöön videon työelämän pelisäännöistä. Yhdeksän minuuttia kestävässä videossa Reino-pätkätyöntekijää esittää näyttelijä Reino Nordin.

Video soveltuu johdatukseksi työelämän peruskysymyksiin aina peruskoulun 8. luokalta lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Sitä voidaan käyttää tukena mm. opintojen ohjauksessa ja yhteiskuntaopin työelämätiedon jaksolla.

Työelämän pelisäännöt -video löytyy SAK-tuubista osoitteesta www.youtube.com/saktuubi.

Miksi liittyä liittoon ja työttömyyskassaan?

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja JHL:n työttömyyskassa ovat valmistaneet retrohenkisen piirrosanimaation, joka kuvaa nuoren ensi askeleita työelämässä.

Liitot.fi

Osoitteessa www.liitot.fi kävijät voivat etsiä omaa ammattiliittoaan työ- tai opiskelupaikan perusteella, täyttää liittymislomakkeen ja laittaa jäsenyyden sitä kautta vireille.

SAK:n ja ay-liikkeen saavutuksia

Me olemme SAK -kohdasta löytyy tietoa SAK:n ja muun ay-liikkeen yhteisistä saavutuksista. Niitä ovat muun muassa kesä- ja talvilomat, perhevapaat, irtisanomissuoja ja viisipäiväinen työviikko.

SAK:n pdf-esitys oppilaitoskäyttöön

SAK:n pdf-esitys Viidakon lait eivät päde työelämässä on suunnattu muun muassa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden nuorille. Sitä voi käyttää itsenäisenä SAK:n ja työelämän esittelyn pohjana tai osia siitä ammattiliittoesittelyn rinnalla.

Työelämän pelisäännöt -opas

Työelämän pelisäännöt -oppaassa kerrotaan, mitä nuoren työntekijän pitää tietää työsuhteen perusasioista: työsopimuksesta, sairausajan palkasta, lomista ja lomarahoista, ylitöistä, irtisanomisajoista jne. Opas löytyy myös ruotsiksi ja englanniksi.

Tutustu myös SAK:n Työelämä-sivuihin!