Opiskelija tai opettaja

Olemme keränneet tälle sivulle tietoa ja linkkejä aineistoon, jota oppilaitokset voivat käyttää opetuksessaan.
Testaa työelämätietosi Työelämäpelissä.

Työelämäpeli

Mobiililaitteilla ja tietokoneilla pelattava Työelämäpeli löytyy osoitteesta tyoelamapeli.fi. Peli on tarkoitettu peruskoulun yläluokkien, ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden oppilaille.

Työelämäpelin kysymykset käsittelevät muun muassa työaikaa ja palkkaa, työsopimusta ja työsuojelua.

Mitä järkeä on kuulua ammattiliittoon?

Me kuulumme ammattiliittoon, koska haluamme korjata asioita ja tehdä työelämästä paremman. Tule mukaan työelämän puolustajiin.

Tämä ja muut SAK:n videot löytyvät Youtuben SAKtuubi-kanavalta.

Työelämän pelisäännöt -opas

Työelämän pelisäännöt -oppaassa kerrotaan, mitä nuoren työntekijän pitää tietää työsuhteen perusasioista: työsopimuksesta, sairausajan palkasta, lomista ja lomarahoista, ylitöistä, irtisanomisajoista jne. Opas löytyy myös ruotsiksienglanniksi, viroksivenäjäksi ja arabiaksi.

Tutustu myös SAK:n Työelämä-sivuihin! Löydät SAK:n sivuilta työelämätietoa suomen lisäksi 12 muulla kielellä.

Työelämätietoa Suomi.fi-palvelussa

Kuinka usein palkka pitää maksaa? Miten työsuhteesta kertyy vuosilomaa? Entä missä tilanteissa työnantaja saa käyttää kameravalvontaa?

Suomi.fi-verkkopalvelu on julkaissut opastavaa tietosisältöä työelämän säännöistä ja käytännöistä. Tietopaketti löytyy kohdasta Työelämä ja työttömyys > Työelämän säännöt. Sisältö soveltuu hyvin oppilaitosten oppimateriaaliksi.

Suomi.fi-palvelun työelämätieto on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedon ovat koonneet sivuille SAK ja muut työmarkkinoiden keskusjärjestöt

Liitot.fi

Osoitteessa www.liitot.fi kävijät voivat etsiä omaa ammattiliittoaan työ- tai opiskelupaikan perusteella, täyttää liittymislomakkeen ja laittaa jäsenyyden sitä kautta vireille.

SAK:n ja ay-liikkeen saavutuksia

Me olemme SAK -kohdasta löytyy tietoa SAK:n ja muun ay-liikkeen yhteisistä saavutuksista. Niitä ovat muun muassa kesä- ja talvilomat, perhevapaat, irtisanomissuoja ja viisipäiväinen työviikko.

SAK:n pdf-esitys oppilaitoskäyttöön

SAK:n pdf-esitys Viidakon lait eivät päde työelämässä on suunnattu muun muassa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden nuorille. Sitä voi käyttää itsenäisenä SAK:n ja työelämän esittelyn pohjana tai osia siitä ammattiliittoesittelyn rinnalla.

Miksi liittyä liittoon ja työttömyyskassaan?

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja JHL:n työttömyyskassa ovat valmistaneet retrohenkisen piirrosanimaation, joka kuvaa nuoren ensi askeleita työelämässä.