Päivitetty 24.3.2023.
RAUn edustajisto hyväksyi veturimiesten uuden kaksivuotisen työehtosopimuksen 23.3. Samalla päättyivät alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä 20.3. alkanut lakko.
Veturinkuljettajien palkat nousevat tänä vuonna 4 ja ensi vuonna 2 prosenttia. Lisäksi ratkaisu sisältää 0,25 % järjestelyvaran työryhmien ja hankkeiden käyttöön. Viikkolepo pitenee määräaikaisesti kaksi kertaa kolmen viikon jaksossa 58 tuntiin tai kerran 60 tuntiin paikallisella sopimisella. Ulkopuolisen asiantuntijan johdolla tehdään 31.10.2023 mennessä selvitys siitä, kuinka työehtosopimuksen nykyiset määräykset tukevat työhyvinvointia, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista epäsäännöllisen vuorotyön näkökulmasta.
RAU on aikaisemmin hyväksynyt liikenteenhoitoa ja asiakaspalvelua koskevan sovintoesityksen.
PAM hylkäsi kiinteistöpalvelualan toisen sovintoehdotuksen keskiviikkona 22.3., koska palkankorotukset eivät liiton mukaan olleet riittäviä. Liitto oli jo viikkoa aikaisemmin hylännyt alan ensimmäisen sovintoehdotuksen. PAM on antanut kiinteistöpalvelualalle lakkovaroitukset 16.–18.3., 23.–24.3. ja 30.3.–1.4. sekä julistanut ylityökiellon ja vuoronvaihtokiellon, joka alkoi 1.3.
Liitto sanoi irti kiinteistöpalvelualan sekä muun muassa matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden, vartiointialan, muuttopalvelualan ja Avecran junapalveluhenkilökunnan työehtosopimukset päättymään keväällä 2023, koska vuoden 2023 palkankorotuksista ei syntynyt sopia.
PAM on hyväksynyt kaupan alan uuden työehtosopimuksen. Kahden vuoden sopimus korottaa palkkoja 165 euroa kuukaudessa ja tuo 400 euron kertaerän.
PAM on joulukuussa hyväksynyt yksivuotisen hiihtokeskusten työehtosopimuksen. Liitto neuvottelee parhaillaan mm. matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelujen, vartiointialan sekä asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialan työehtosopimuksista.
PAU on hyväksynyt palkankorotusratkaisut vuosille 2023 ja 2024. Ratkaisuissa on sovittu viestinvälitys- ja logistiikka-alan, Posti Palvelut oy:n pakettilajittelijoiden sekä informaatiologistiikka-alan palkankorotukset tälle ja ensi vuodelle.
Rakennusliitto on hyväksynyt kaikille sopimusaloilleen kaksivuotiset työehtosopimukset. Palkat nousevat ensimmäisenä vuotena neljä ja toisena kaksi prosenttia. Samalla liitto peruutti vedeneristys-, maalaus- ja lattianpäällystysalojen lakkovaroitukset.
JHL, Jyty ja JUKO ovat päässeet sopuun vuosien 2023 ja 2024 palkankorotuksista kunnissa ja hyvinvointialueilla. Yleiskorotus nostaa kesäkuussa 2023 palkkoja aiemmin sovittujen korotusten lisäksi 0,70 prosenttia ja paikallisesti sovittavaksi tulee 0,30 prosenttia. Lisäksi maksetaan 467 euron kertaerä. Vuonna 2024 yleiskorotus nostaa palkkoja kesäkuussa 0,77 prosenttia ja paikallinen järjestelyerä on 0,33 prosenttia.
Hyvinvointialueiden henkilöstölle on 1.3.2023 alkaen tullut voimaan oma virka- ja työehtosopimus HYVTES.
JHL on 3.3. hyväksynyt kirkon alan kaksivuotisen työehtosopimuksen. Alan palkat nousevat 5 prosenttia huhtikuun 2023 alussa.
JHL on hyväksynyt rautatiealan sovintoesityksen ja alan lakkovaroitukset peruuntuvat. Palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä 6 prosenttia. Huhtikuussa 2023 maksetaan lisäksi 500 euron kertaerä. Ei-synnyttävälle vanhemmalle maksetaan jatkossa 32 palkallista vanhempainvapaapäivää entisen 3 päivän sijaan.
JHL, JUKO ja Pro ovat hyväksyneet valtion työmarkkinaratkaisun. JHL:n mukaan kaksivuotisen sopimuksen palkankorotusten kustannusvaikutus on 6 prosenttia ja kertaerän 1 prosentti työvoimakustannuksista.
Liitto on irtisanonut urheilujärjestöjen työehtosopimuksen ja muut työehtosopimukset, jotka olivat irtisanottavissa päättymään 31.1.2023. Lisäksi useita sopimuksia on irtisanottu päättymään 28.2.2023 ja yliopistojen, Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelujen sekä energia-, ICT- ja verkostoalan sopimukset päättymään 31.3.2023. Työväenperinnelaitoksilta ja Finavialta JHL:llä on jo neuvottelutulokset ja neuvonta-alan, Senaatti-konsernin ja Työterveyslaitoksen uudet työehtosopimukset on hyväksytty.
JHL on aloittanut neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan palkankorotuksista vuodelle 2023 sekä muun muassa urheilujärjestöjen ja henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksista. Liitto on sopinut Kansallisgallerialle palkkaratkaisun vuodelle 2023.
SMU on yhdessä JHL:n kanssa päässyt neuvottelutulokseen lossien uudesta työehtosopimuksesta.
AKT on 3.3. hyväksynyt linja-autoliikennettä ja huoltokorjaamoita koskevat työehtosopimukset ja päättänyt alojen työtaistelutoimet. Sopimuksiin sisältyy 6 prosentin palkankorotukset. Työaikoihin saatiin paikallisen sopimisen malli työhönsidonnaisuusajan merkittävälle lyhentämiselle. Liitto on myös hyväksynyt Finnairin matkustamohenkilöstön palkankorotukset vuosille 2023 ja 2024.
AKT on aikaisemmin hyväksynyt satamien ahtausalan uuden työehtosopimuksen. Sopimuksen pituus on 25 kuukautta. Palkkoja korottava vaikutus on yhteensä 6,3 %. Lisäksi maaliskuussa maksetaan 1100 euron myöhentämiskorvaus. Liitto on lisäksi hyväksynyt kuorma-autoalaa, terminaalitoimintaa sekä säiliö- ja öljytuotealaa koskevat sovintoesitykset sekä linja-autoasemia, Viking Linen maapalveluja, kaupan automiehiä, taksiliikennealaa ja ahtausliikkeiden toimihenkilöitä koskevat työehtosopimukset.
Teme on hyväksynyt teatterialan, tanssinopettajien sekä elokuva- ja TV-tuotantojen kaksivuotiset työehtosopimukset sekä Mediarinki oy:n vuokratyöntekijöiden työehtosopimuksen.
Teme irtisanoi kaikki työehtosopimuksensa päättymään tammi- tai helmikuun loppuun 2023.
Paperiliitto on hyväksynyt pahvin- ja paperinjalostusalan palkankorotukset vuodelle 2023. Ratkaisu sisältää euromääräiset korotukset ja kertakorvauksen.
SEL on hyväksynyt elintarvikealan uudet työehtosopimukset. Palkat nousevat tänä vuonna 3,5 % ja ensi vuonna 2,3 %, lisäksi toukokuussa maksetaan 400 euron kertaerä.
Teollisuusliitto on hyväksynyt teknologiateollisuuden ja kolmen kemianteollisuuden sopimusalan työehtosopimukset. Kaksivuotisten sopimusten kustannusvaikutus on yhteensä 7,0 prosenttia.
Teollisuusliitto on hyväksynyt myös neljä maatalousalojen työehtosopimusta. Lisäksi liitto on hyväksynyt muun muassa jakajien, kumiteollisuuden, jalometallialan, viestintäalan toimihenkilöiden, tekstiilihuoltoalan, malmikaivosten, pelti- ja teollisuuseristysalan sekä teknisen huollon ja kunnossapidon uudet työehtosopimukset ja päässyt neuvottelutulokseen useista muista sopimuksista.
Sähköliiton neuvottelut rakennustuoteteollisuuden, kemian- ja kumiteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden ja Veikkauksen palkankorotuksista vuodelle 2023 kariutuivat ja työehtosopimukset on irtisanottu päättymään vuoden 2023 alkupuolella.
Sähköliitto on irtisanonut sähköistys- ja sähköasennusalan sekä energia-, ICT- ja verkostoalan sopimukset päättymään 31.3.2023, koska alan palkankorotuksista 2023 ei päästy sopuun.
IAU on hyväksynyt ilmailutietoteknisten sekä lentoliikenteen palvelujen kaksivuotiset työehtosopimukset.
Muusikkojen liitto on hyväksynyt äänilevy- ja teatterimuusikoiden työehtosopimukset. Liitto irtisanoi kaikki työehtosopimuksensa päättymään tammi- tai helmikuun loppuun 2023. Savonlinnan oopperajuhlaorkesterin sopimus päättyi jo joulukuun lopussa 2022.
Olemme koonneet alle listan niistä SAK:laisten alojen työehtosopimuksista, joista on saatu aikaan neuvottelutulos syksyllä 2022. Lisäksi olemme listanneet muut työehtosopimukset kuukausikohtaisesti niiden päättymisajankohdan ja irtisanomismahdollisuuden mukaan. Kuukausikohtaiseen listaan on merkitty tummennettuina ne sopimukset, joista osapuolet käyvät parhaillaan neuvotteluja.
Tarvittaessa listaamme alle myös tiedot käynnissä olevista työtaisteluista.
Kymmenen kysymystä ja vastausta lakoista
Irtisanottavissa päättymään 28.2.2023:
Irtisanottavissa päättymään 31.3.2023:
Irtisanottavissa päättymään 31.3.2023:
Irtisanottavissa päättymään 30.4.2023:
Irtisanottavissa päättymään 30.4.2024:
Irtisanottavissa päättymään 31.10.2024:
Irtisanottavissa päättymään 31.1.2025: