Koronasta kärsivät työntekijät tarvitsevat tukea rajoitusten kiristyessä 

Hallitus joutui päättämään uusista rajoituksista koronatilanteen heikentyessä. Ravintola- sekä kulttuurialalle tämä on jälleen kova isku. 
22.12.2021 09:16
SAK
Kuva Gorilla.

Rajoituksista kärsivät yritykset tarvitsevat tukea. Samalla on kuitenkin parannettava myös työntekijöiden taloudellista tilannetta. Esimerkiksi ravintola-alalla iso osa työntekijöistä on joutunut koronan aikana työttömäksi tai lomautetuksi.  

– Nyt tarvitaan nopeasti työttömyysturvan parannuksia, joilla helpotetaan lomautettujen työntekijöiden tilannetta, SAK:n johtaja Saana Siekkinen sanoo. 

Saana Siekkinen.

SAK vaatii, että työttömyysturvan omavastuuaika poistetaan, kuten viime vuonnakin tehtiin.  Omavastuuaika tulee ensimmäistä kertaa työttömänä sekä lomautettuna oleville. Myös niille, joilla ansiopäivärahan enimmäisaika alkaa alusta eli täyttää uuden työssäoloehdon. Omavastuuaikaa ei tule uudelleen, jos edellisestä työssäoloehdon täyttymisestä on kulunut alle vuosi.  

– Omavastuuaika tarkoittaa, ettei työttömyyden tai lomautuksen alussa makseta ensimmäiseltä viideltä päivältä työttömyysturvaa. Omavastuuajan poisto nopeuttaa työttömyyspäivärahan saamista sekä nostaa päivärahan tasoa. 

Lisäksi SAK ehdottaa, että myös muita korona-ajan alussa olleita työttömyysturvan parannuksia otetaan uudelleen käyttöön. Esimerkiksi työssäoloehdon lyhentäminen helpottaa ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle pääsyä. Myös yrittäjien työmarkkinatuki on syytä ottaa uudelleen käyttöön, sillä varsinkin kulttuurialalla monelta puuttuu työsuhde, eikä heillä ei ole rajoitusten puitteissa mahdollista tehdä työtään.  

– Nyt on syytä ottaa pikaisesti käyttöön työntekijöiden taloutta helpottavia toimia. Viime vuonna käytössä olleista parannuksista on jo lainsäädäntöpohja olemassa ja toimeenpano on jo kertaalleen tehty.  

Koronan pitkittyessä uhkana on, että työttömäksi tai lomautetuksi jäävien työttömyysturva heikkenee. Siksi on syytä vielä etsiä keinoja, joilla estetään koronan aikaisen työttömyyden heikentävät vaikutukset työttömyyspäivärahan määrään.  Myös alimpien päivärahojen korottaminen on otettava työlistalle.  

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.