SAK selvitti syksyn 2018 ajan keikkatyön yleisyyttä sekä keikkatyöntekijöiden toimeentuloa palkan ja sosiaaliturvan avulla. Selvityksen tuloksena julkistettiin tutkimuksia ja videoita keikkatyöntekijöiden arjesta. Tutkimusten kautta saatiin myös selville niitä keikkatyöhön liittyviä ongelmia, joita on pyritty ratkaisemaan SAK:n tammikuussa 2019 julkistaman kannustavan työllistymisturvan avulla.
SAK tilasi Mikko Kesä Oy:ltä keikkatyöntekijöiden toimeentulon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen haasteita käsittelevän tapaustutkimuksen.
Tutkimukseen haastateltiin 11 satunnaisesti valikoitunutta henkilöä. Haastattelut toteutettiin henkilökohtaisina laadullisina teemahaastatteluina. Tutkijana toimi Mikko Kesä ja avustavana tutkijana Pekka Ylikojola.
Vajaalla työllä, valtavalla vaivalla -nimellä julkaistun tutkimuksen mukaan keikkatyöntekijöiden työaika muodostaa epätasapainoisen kolmion. Ansiotyötä on keikkatyössä ajallisesti ja taloudellisesti usein vähän. Sen sijaan työntekijän aikaa kuluttavat valtavasti töiden hakeminen, työttömyysturvan yhteensovittaminen ja erilaisten ongelmien ratkaiseminen.
Vajaalla työllä, valtavalla vaivalla -tutkimus julkistettiin SAK:n kannustavan työllistymisturvan tiedotustilaisuuden yhteydessä. Lue uutinen SAK:n työllistymisturvasta.
Byrokratialoukku on suurempi ongelma lyhyen työn vastaanottamisessa kuin taloudelliset kannustimet. Pasilla on kokemusta siitä, miten paperisota työllistää keikkatyöntekijää.
Millaista keskustelua keikkatyöntekijöistä ja heidän sosiaaliturvastaan käydään Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa? Alli Tiensuun tarkastelee selvityksessä palkansaajajärjestöjen näkemyksiä keikkatyöntekijöiden toimeentuloon liittyvistä haasteista ja ratkaisuista neljässä eri maassa.
Tutustu selvitykseen
Lue Alli Tiensuun blogikirjoitus selvityksen tuloksista
Keikkatyötä tekevällä Leena Vanhamäellä on 0–8 työnantajaa kuukaudessa. Toimeentulo syntyy keikkatöistä, nollasopimuksista ja osa-aikatöistä, joita täydentää soviteltu päiväraha.
SAK:n luottamushenkilöpaneelin kyselyyn vastasi syyskuussa 950 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. Kysymykseen "Käytetäänkö työpaikallasi vakituisten työntekijöiden lisäksi keikkatyöntekijöitä?" vastasi heistä 615 myöntävästi. Loput kysymykset esitettiin vain heille.
Tutustu luottamushenkilöpaneelin tuloksiin
Lue uutinen kyselyn tuloksista