Sairastuminen

Jos sairastut, sinulla on oikeus olla pois töistä. Ilmoita asiasta heti työnantajalle. Myös poissaolon syy pitää kertoa. Sinun täytyy näyttää lääkärintodistus, jos työnantajasi vaatii sitä.

Työnantajan täytyy maksaa sinulle palkkaa sairastumispäivältä. Palkkaa saat myös yhdeksältä muulta arkipäivältä, jos olet edelleen sairas.

Jos olet ollut töissä vähintään kuukauden, saat täyden palkan. Jos olet ollut töissä alle kuukauden, saat puolet normaalista palkastasi.

Työehtosopimuksessa on voitu sopia myös toisin. Yleensä työehtosopimuksessa on sovittu tätä paremmin, eli saat täyden palkan useammalta päivältä.

Sairauspäiväraha

Jos sairautesi kestää yli 10 päivää, Kela eli Kansaneläkelaitos maksaa sinulle sairauspäivärahaa. Sairauspäivärahan määrä riippuu sinun tuloistasi eli palkkasi suuruudesta. Kela maksaa sairauspäivärahaa noin vuoden ajan.

Sairauspäivärahan Kela maksaa työnantajalle, jos työnantaja maksaa sinulle täyden palkan.

Sairauspäiväraha on pienemmillä tuloilla keskimäärin 60 prosenttia ansiosta eli hieman yli puolet ansiosta. Päiväraha on verotettavaa tuloa.

Jos sairaus jatkuu yli vuoden, selvitetään, voitko jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Sairauspäivärahan maksaminen edellyttää työterveyslääkärin lausuntoa viimeistään silloin, kun Kela on maksanut sairauspäivärahaa 90 arkipäivältä kahden vuoden aikana. Lue lisää 90 päivän säännöstä.

Sairauspäivärahasta saat lisätietoa Kelan sivuilta.

Osasairauspäiväraha

Osasairauspäiväraha tukee työhön paluuta sairauden jälkeen. Saat osasairauspäivärahaa, jos pystyt jo tekemään jonkin verran töitä, mutta et jaksa työskennellä vielä kokoaikaisesti.

Lue lisää osasairauspäivärahasta Kelan sivuilta.