Ranskassa osalle työntekijöistä rokotuspakko – SAK:n Karoliina Huovila: Parempi tapa on kannustaa työntekijöitä ottamaan rokote

Ranskan parlamentti hyväksyi heinäkuun lopulla lain rokotuspakosta asiakkaiden kanssa kontaktissa työskenteleville. Suomessa rokotuspakkoa ei ole. SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila patistaa työnantajia sallimaan rokotuksessa käymisen työajalla ilman ansionmenestystä.
10.08.2021 09:01
SAK
Asiakkaiden kanssa työssään kontaktissa oleville säädettiin Ranskassa pakollinen koronarokotus, jos he haluavat jatkaa työskentelyä. Kuva Gorilla.

Hoitohenkilökunnalla ja muun muassa ravintola-alalla, elokuvateattereissa, konserttisaleissa, liikennevälineissä, museoissa ja huvipuistoissa työskentelevillä on Ranskassa nyt kuukausi aikaa ottaa rokote. Muutoin työsuhde menee katkolle ja palkan maksu loppuu.  

Rautatieläisten liitto ilmoitti ensimmäisten ammattiliittojen joukossa, ettei hyväksy irtisanomisella uhkailua.

– Työntekijöiden sanktioiminen tai irtisanominen sillä perusteella, että he eivät ole voineet tai halunneet ottaa rokotusta on pöyristyttävää, toteaa rautatieläisten ammattiliiton CGT Cheminots puheenjohtaja Laurent Brun

Hän korostaa, että uhkailun sijaan työnantajan pitää lain mukaan ensin järjestää tilaisuus rokotteen ottamiseen työaikana.  

Hallituksen alkuperäinen aikomus tehdä rokottamattomuudesta irtisanomisperuste ei mennyt lain käsittelyssä läpi. Käytännössä työntekijälle ei kuitenkaan jää vaihtoehtoja. 

Työministeri Elisabeth Borne on tyytymätön siihen, että lain lopullisessa versiossa työntekijä jää nyt roikkumaan välitilaan. Palkka ei juokse, mutta irtisanomista ei voida toteuttaa, jolloin työntekijä ei myöskään saa työttömyyskorvausta.

Rokotuspassi myös käyttöön

Ranskassa on säädetty myös rokotuspassista. Rokottamattomilta kansalaisilta on jatkossa evätty pääsy muun muassa ravintolaan, elokuvateatteriin, konserttiin, museoon, huvipuistoon ja kuntosalille. Ilman passia ei pääse myöskään lentokoneeseen, kaukojunan kyytiin tai linja-autoon. 

Esimerkiksi kaukojunissa matkustavilta vaaditaan rokotuspassia tästä viikosta alkaen. Henkilökunnan rokotuksen takarajaksi on asetettu elokuun loppu kuten muillekin asiakkaiden kanssa kontaktissa oleville ammattikunnille. 

Ranskan valtiollinen rautatieyhtiö koittaa selvitä sekavasta tilanteesta siirtämällä henkilökuntaa kaukoliikenteestä lähiliikenteeseen, jossa ei toistaiseksi vielä ole työntekijöiden rokotuspakkoa. 

Suomessa työnantaja ei voi määrätä rokotukseen 

SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila kannustaa kaikkia työntekijöitä ottamaan koronarokotteen, mutta työnantaja ei saa siihen pakottaa. 

Karoliina Huovila.

– Työoikeuden näkökulmasta lähtökohta on, että työntekijät tekevät työsopimuksessa sovittua työtä riippumatta siitä, onko työntekijä rokotettu vai ei. Joissakin rajatuissa tapauksissa voi kuitenkin syntyä tilanteita, joissa rokottamaton työntekijä ei voi suorittaa kaikkia työtehtäviään.

Suomessa tartuntatautilaissa on säädetty erikseen työtehtävistä, joissa työnantaja ei saa käyttää rokottamatonta henkilökuntaa. Kyse on terveydenhuoltoalan työntekijöistä, jotka hoitavat vakavasti sairaita ihmisiä.

Työnantajalla on työturvallisuuslain mukaan velvoite turvata terveellinen ja turvallinen työympäristö. 

– Työntekijöiden suojaaminen rokotteilla voi olla yksi keino täyttää tämä työnantajan velvoite ja työnantajan tuleekin mahdollistaa työntekijöille rokotuksen ottaminen, Karoliina Huovila sanoo

Työnantaja voi kannustaa rokotuksiin ja mahdollistaa rokotuksen ottamisen työajalla ilman ansionmenetystä. Työntekijän ei kuitenkaan tarvitse kertoa työnantajalle, onko hän ottanut koronarokotteen. 

– Rokotus tai rokottamattomuus on terveydentilatieto, jota ei tarvitse kertoa työnantajalle, eikä työnantaja myöskään saa rokotetietoa itselleen esimerkiksi työterveyshuollon kautta. Tiedon voi saada vain työntekijältä itseltään. 

Karoliina Huovila sanoo, että työntekijän on monessa tapauksessa järkevää kertoa rokotteen ottamisesta, sillä se helpottaa terveysturvallisuuden takaamista työpaikalla.

– Mielestäni työnantajan määräysvaltaa ei ole tässä tilanteessa kuitenkaan syytä laajentaa, mikäli joku työntekijä ei halua tietoa antaa.

Virpi Latva, Pariisi
Pirjo Pajunen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.