Luottamushenkilöt kehittivät uuden systeemin työvaatteiden pesuun – ”On tärkeää, että mahdollisimman moni ottaa järjestelyn käyttöön”

Työehtosopimukseen tullut muutos sai työsuojeluvaltuutettu Emma Hyvösen ja luottamusmies Pirita Järvisen kehittämään uuden ja kustannuksia säästävän järjestelyn työvaatteiden pesuun.
05.09.2023 08:30
SAK
Emma Hyvönen ja Pirita Järvinen kertovat olevansa yhteen hitsautunut työpari luottamustehtävien hoitamisessa. Kuva Patrik Lindström.

Joskus työehtosopimukseen tulee muutos, jonka soveltaminen käytäntöön vaatii työpaikoilta kekseliäisyyttä.

Rakennusalan nykyinen työehtosopimus velvoittaa työnantajaa huolehtimaan työntekijöiden suojavarusteiden puhtaanapidosta. Kun lähestyvä muutos tuli tietoon, Maalausliike Vilén & Syrjänen Oy:n työsuojeluvaltuutettu Emma Hyvönen ja luottamusmies Pirita Järvinen alkoivat pohtia parasta tapaa järjestää asia.
Tiedossa oli, etteivät pääkaupunkiseudun pesulat pese maalareiden vaatteita. 

Hyvönen ja Järvinen päätyivät esittämään työnantajalle mallia, jossa yrityksen oma työntekijä hakisi työvaatteet rakennuksilta kerran viikossa ja pesisi ne firman omissa tiloissa. He olivat tehneet kustannuslaskelmia ja todenneet ratkaisun edullisimmaksi.

Työnantaja ei ensin sanonut juuta eikä jaata. Muutaman kuukauden kuluttua työnantaja myöntyi ideaan, mutta ensin siihen tehtiin pieniä muutoksia.

Vaatteet pussiin ja pesuun hallille

Toteutuneessa mallissa työvaatteita ei noudeta työmailta säännöllisesti. Sen sijaan työntekijät soittavat työnjohtajalleen aina, kun heidän suojavaatetuksensa kaipaa pesua.

Yrityksen autonkuljettaja tai työnjohtaja itse noutaa vaatteet, jotka työntekijä on nimikoinut ja pakannut valmiiksi pesupussiin. Vaatteet viedään yrityksen hallille, jossa vuokratyöntekijä pesee ne tarkoitusta varten hankitulla teollisuuspesukoneella.

Emma Hyvönen ja Pirita Järvinen ovat asian ratkeamisesta tyytyväisiä. He kuitenkin haaveilevat yhä siitä, että vaatteet voitaisiin hakea työmailta ilman erillistä pyyntöä.

– Osalla työntekijöistä saattaa olla kynnys soittaa asiasta työnjohtajalle, Järvinen kertoo.

Nuoret työntekijät ovat hänen mukaansa suhtautuneet uuteen käytäntöön myönteisesti, mutta konkareilla on ollut asiassa totuttelemista, sillä he ovat tottuneet pesemään vaatteensa itse.

Hyvönen ja Järvinen toivovat, että työnantaja kannustaisi henkilöstöä hyödyntämään uutta etua. Näin päästäisiin eroon turhasta arkailusta.

– On tärkeää, että mahdollisimman moni työntekijä ottaa tämän järjestelyn käyttöön.

Yhdessä asioita jaksaa selvitellä

Emma Hyvönen ja Pirita Järvinen ovat molemmat rakennusmaalareita, jotka hoitavat luottamustehtäviään sivutoimisesti. Maalausliike Vilénin & Syrjäsen palveluksessa on runsaat 50 työntekijää.

Pienessä yrityksessä työsuojeluvaltuutetun ja luottamusmiehen tehtävät menevät osittain limittäin. Hyvösestä ja Järvisestä on hitsautunut työpari, joka testaa ideoitaan toisillaan ja vierailee työmailla säännöllisesti.

– Asioita on paljon helpompi viedä eteenpäin, kun toinen on turvana ja henkisenä selkänojana, Hyvönen toteaa.

Heidän yrityksessään yhteistyö työnantajan kanssa sujuu mutkattomasti. Myös johdolta on tullut kiitosta siitä, että he ovat jaksaneet selvitellä asioita.

– On tuntunut hyvältä kuulla sellaista palautetta, Järvinen sanoo.

Näin sen tein -sarjassa henkilöstön edustajat kertovat, mitä ovat tehneet muuttaakseen työelämää paremmaksi.

Ketkä?

  • Nimet: Emma Hyvönen ja Pirita Järvinen
  • Tehtävät: Työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies
  • Liitto: Rakennusliitto
  • Työpaikka: Maalausliike Vilén & Syrjänen Oy

Minna Hotokka
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.