Ikean henkilöstön edustaja keksi keinon kansainvälisten kokousten sujuvoittamiseen – ”Globaali johto oli ensin kauhuissaan”

Satu Suvivirta edustaa Suomen Ikeaa eurooppalaisessa yritysneuvostossa. Kun kokousten aikataulut laahasivat jatkuvasti jäljessä, hän keksi ongelmaan nerokkaan ratkaisun.
20.02. 08:30
SAK
Satu Suvivirta töräyttää kokouksessa torvea merkiksi siitä, että puheenvuorolle varattu aika on päättymässä.

Idea oli hullu mutta toimiva.

Kun Satu Suvivirta töräytti kokouksessa vihreää pyörän torvea, puheenvuoron pitäjä tiesi ryhtyä lausumaan loppusanoja. Tauolla kuuluva torven törähdys taas oli merkki siitä, että kokous jatkuisi parin minuutin kuluttua. Kun aikataulu oli kaikille selvä, kaikki asiat ehdittiin käsitellä.

Kuopion Ikean osastomyymäläpäällikkönä työskentelevä Suvivirta edustaa Suomea Ikeaa eurooppalaisessa yritysneuvostossa EWC:ssä. Hän kuuluu myös kokousten järjestelyistä vastaavaan työtoimikuntaan.

Ensimmäisessä kokouksessaan kuutisen vuotta sitten Suvivirta huomasi, etteivät kokouksen aikataulut pitäneet laisinkaan.

– Jos tehtävänä oli kertoa oma kanta esimerkiksi kahdessa minuutissa, jotkut puhuivat kymmenen minuuttia. Tai kun tauko loppui, ihmiset lähtivät tupakalle ja vessaan eivätkä olleet ajossa läsnä.

Suvivirta oli pahoillaan siitä, että osa puheenvuoroista jäi aikataulun pettämisen vuoksi kokonaan pitämättä. Seuraavalla kokousreissulla hän pakkasi matkalaukkuunsa torven ja ryhtyi pitämään kuria.

– En kysellyt lupia. Globaali johto oli ensin kauhuissaan, mutta sitten he huomasivat, että keinoni toimii. Ihmiset pitävät torvensoittoani hauskana.

Yhteistyötä johdon kanssa

Eurooppalaiset yritysneuvostot (European Works Council) ovat lakisääteisiä elimiä, joissa monikansallisen yrityksen henkilöstön edustajat eli delegaatit osallistuvat työntekijöitä koskevien asioiden käsittelyyn yhteistoiminnassa yrityksen johdon kanssa.

Ideana on tarjota henkilöstön edustajille mahdollisuus esittää kysymyksiä ja saada tietoa yrityksen suunnitelmista ja niiden vaikutuksista työntekijöiden arkeen.

Ikean EWC kokoontuu kahdesti vuodessa Ruotsin Malmössä. Kokouksia valmisteleva työtoimikunta edustaa yli sataatuhatta ikealaista ja tapaa kansainvälistä johtoa kerran kuussa.

Ikealla EWC-toiminta sujuu Suvivirran mukaan mallikkaasti.

– On hirveän kiva, että tulemme globaalin johdon kanssa hyvin toimeen.

Tavoitteena konkreettiset parannukset

Satu Suvivirta aloitti ammattiyhdistysaktiivina suoraan EWC:n kansainvälisistä luottamustehtävistä. Myöhemmin kuvaan on tullut myös Palvelualojen ammattiliiton kotimaisia luottamuspestejä.

– Minulla on sisäinen palo vaikuttaa asioihin. Haluan tehdä jotain konkreettista, joka parantaa ihmisten elämää.
EWC-toiminta on ollut Suvivirrasta antoisaa ja opettavaista. Haasteena on asioiden hoitaminen englannin kielellä sekä erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten ymmärtäminen.

Kokouksissa Suvivirta sai tarpeekseen myös siitä, että johtajien huolella laaditut Powerpoint-esitykset keskeytyivät alati delegaattien malttamattomuuden vuoksi. Hän kehotti johtajia ohjeistamaan, että kysymykset esitetään vasta diaesityksen päätyttyä.

Ja kas, kysymysten määrä väheni, kun ihmiset malttoivat kuunnella esitykset loppuun.

Suvivirta arvelee, että hänen järjestyksenpitonsa on mennyt helposti läpi hänen persoonansa ansiosta.

– Olen tarpeeksi hulvaton tyyppi.

Näin sen tein -sarjassa henkilöstön edustajat kertovat, mitä ovat tehneet muuttaakseen työelämää paremmaksi.

Kuka?

  • Nimi: Satu Suvivirta
  • Tehtävä: Esihenkilöiden varaluottamusmies. Edustaa Suomea Ikean työntekijöitä eurooppalaisessa yritysneuvostossa (European Works Council eli EWC). Kuuluu myös EWC:n työtoimikuntaan.
  • Liitto: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
  • Työpaikka: Ikea Kuopio

Minna Hotokka

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.