Luottamusmies neuvotteli uuden luottamuspestin perustamisesta – ”Ongelmatilanteessa voimme vaihtaa ajatuksia keskenämme”

Riittääkö entinen määrä luottamusmiehiä, kun yrityskauppa saattaa yhteen kaksi aivan erityyppisiä sähkötöitä tekevää firmaa? Pääluottamusmies Juha Alatalon mielestä ei riitä. 
04.10.2023 09:00
SAK
Juha Alatalo edustaa Sähköliiton työntekijöitä Are Oy:ssä. Kuva Patrik Lindström.

Kun Juha Alatalon työnantaja, talotekniikkayhtiö Are Oy hiljattain osti kauppojen kylmälaitteiden huoltamiseen erikoistuneen Kylmä-2000 Oy:n, tarkoitus oli, että Alatalo ottaisi yksin kontolleen myös kylmäkaksitonnilaisten asiat. Juha Alatalo teki kaikkensa vakuuttaakseen työnantajalle, ettei ajatus ollut järkevä.

Hän on taustaltaan perinteinen sähköasentaja, joka tuntee tavanomaisia sähkötöitä tekevien asentajien työn sisällöt, työolot ja ongelmat. Kylmälaitteiden korjaus on ihan eri maailmansa, joka ei ole hänelle tuttu. Ei yksi luottamusmiespäivä viikossa mitenkään riittäisi kaikkien asentajien asioiden hoitamiseen. Perustelut purivat työnantajaan

Muutosneuvotteluissa käytiin runsaasti keskustelua siitä, miten monta asentajaa kylmätekniikkaan erikoistuneessa yksikössä pitäisi olla, jotta se voisi saada oman luottamusmiehensä.

Lopulta työnantaja hyväksyi Juha Alatalon perustelut: uusi kylmätekniikkaan erikoistunut pääluottamusmies helpottaisi asioita, koska hän tuntisi sekä alan että ihmiset.
Alatalo oli lopputuloksesta helpottunut.

– Kyllähän työnantajakin tietää, että paremmin neuvottelut onnistuvat, kun vastassa on alan asiantuntijoita.

Juha Alatalo arvioi, ettei olisi yksinään ehtinyt hoitaa suuremman edustettavajoukon asioita, vaikka viikkoon olisi lisätty yksi luottamusmiespäivä lisää. Nyt hänen edustettaviensa määrä pysyi kohtuullisena, noin 130:ssa.

Tiimityö auttaa eteenpäin

Aressa tehty ratkaisu on linjassa edellisen yrityskaupan kanssa. Kun Are vajaat kymmenen vuotta sitten osti Lemminkäisen talotekniikan toiminnot, myös tällöin pääluottamusmiehiä saatiin kaksi: yksi huoltopuolelle, toinen urakoihin.

Tiimityöstä on Juha Alatalon mukaan iso etu asioiden selvittelyssä.

– Kun on kaveri vieressä, voimme ongelmatilanteessa vaihtaa ajatuksia keskenämme.

Alatalo on toiminut luottamushenkilönä viitisentoista vuotta. Hän nousi varaluottamusmiehestä pääluottamusmieheksi, kun silloinen pääluottamusmies vaihtoi työpaikkaa.
Yhteisten asioiden hoitamiseen Alataloa vetää halu varmistaa työntekijöiden oikeudet ja tasapuolinen kohtelu.

Viime aikoina sähköalalla on Juha Alatalon mukaan yleistynyt se, että asioista on vaikea päästä sopimaan työnantajan kanssa.

– Työnantajapuolelta ei löydy henkilöä, joka ottaa vastuun. He soittavat työnantajajärjestöön, jossa riitaa pitkitetään. Vasta kuin asia on menossa oikeuteen, sovitaan, Alatalo kuvaa.

Haasteista huolimatta Juha Alatalo viihtyy luottamustehtävässään hyvin.

– Antoisinta on, kun kaltoin kohdeltu asentaja saa oikeutta. Silloin olen helpottunut siitä, että saatiin taas asiat hoidettua.

Näin sen tein -sarjassa henkilöstön edustajat kertovat, mitä ovat tehneet muuttaakseen työelämää paremmaksi.

Kuka?

  • Nimi: Juha Alatalo
  • Tehtävä: Pääluottamusmies
  • Liitto: Sähköliitto
  • Työpaikka: Are Oy:n Vantaan konttori

Minna Hotokka

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.