Luottamusmies ryhtyi nostamaan järjestäytymisastetta – ”Hallituksen toimenpiteet ovat helpottaneet jäsenhankintaa”

Luottamusmies Marjo Musakka tietää, miten ammattiliiton jäsenyyttä kannattaa markkinoida. Hän on muutamassa kuukaudessa saanut AKT:lle toistakymmentä uutta jäsentä.
15.03. 14:35
SAK
Jäsenhankinta ei ole Marjo Musakan mielestä aina helppoa ja edellyttää sitkeyttä. Kuva Patrik Lindström.

Luottamusmiehenä antoisimpia hetkiä ovat ne, jolloin saa hankittua uuden jäsenen. Näin sanoo Marjo Musakka, joka toimii AKT:n paikallisena luottamusmiehenä DHL:n varastolla Vantaalla.

Viime syksynä Musakan ammattiosasto järjesti jäsenhankintakampanjan, joka meni päällekkäin Musakan loman kanssa. Luottamusmies halusi silti kantaa kortensa kekoon, ja hän onnistuikin houkuttelemaan ammattiosastoon kolme uutta jäsentä.

Vaikka virallinen kampanja loppui, Musakka jatkoi.

– Joulun jälkeen heti alkuvuoden aikana sain yhdeksän jäsentä lisää. Nämä hallituksen toimenpiteet ovat helpottaneet jäsenhankintaa aika paljon. Ihmiset tulevat itsekin sanomaan, että he voisivat liittyä liittoon, Musakka kertoo.

Hallitusohjelmassa esitetään useita työntekijöiden asemaa heikentäviä lakimuutoksia. 

Vaikutusmahdollisuudet ja edut esille

Jäsenhankinta on Marjo Musakan mielestä melko vaikea laji. Osa työntekijöistä haluaa tietoisesti pysytellä liittojen ulkopuolella, toiset vasta harkitsevat liittymistä ja joitakuita mietityttävät kustannukset.

Musakka on käynyt AKT:n luottamusmiehille suunnatun koulutuksen, jossa opeteltiin jäsenyyden myymistä. Kokemuksesta hän tietää, että yleensä jäsenhankkijan kannattaa kuunnella enemmän kuin puhua.

– Pitää antaa mahdolliselle jäsenelle mahdollisuus sanoa sanottavansa.

Marjo Musakalla on tapana mennä juttusille aina, kun työyhteisöön tulee uusi jäsen.

– Ensin puhutaan niitä näitä. Sitten alan kertoa liitosta: miten voi vaikuttaa ja lähteä toimintaan mukaan. Kerron tietysti myös osastomme koulutuksista ja vapaa-ajantoiminnasta, kuten sählyvuoroista ja liiton tarjoamista lomapaikoista.

Moni pitää liiton jäsenmaksua kalliina. Silloin Musakka suhteuttaa: jos juo joka päivä kahvit huoltoasemalla, summa vastaa jäsenmaksua. Hän muistuttaa myös, että ammattiliiton jäsenmaksun voi vähentää verotuksessa.

Jos työkaveri jää harkitsemaan, Marjo Musakka palaa asiaan myöhemmin.

– Toisille olen sanonut, että ota hihasta kiinni, kun näet minua.

Tavoitteena nostaa järjestäytymisastetta

Luottamusmieheksi Marjo Musakka päätyi työkavereidensa pyynnöstä. Hän uskalsi tarttua haasteeseen, koska hänen miehensä on AKT:n aluetoimitsija.

– Pystyn kysymään häneltä neuvoa, jos tulee jotain ongelmia.

Tällä hetkellä Musakka keskittyy kasvattamaan ammattiosastonsa jäsenmäärää entisestään. Hänen työpaikallaan AKT:hen kuuluu noin kolmannes työntekijöistä.

– Yritän saada järjestäytymisasteen ainakin viiteenkymmeneen prosenttiin. Silloin meillä on vaikutusvaltaa, ja työnantaja kuuntelee meitä paremmin.

Musakalla on paljon ulkomaalaistaustaisia työkavereita, joille suomalainen ay-liike on vieras asia eikä suomen kielikään heiltä vielä taivu. Onneksi yleensä löytyy joku, joka pystyy tulkkaamaan.

Marjo Musakka vinkkaa, että jäsenhankintaan kannattaa valjastaa kaikki liittoon kuuluvat työkaverit.

– Jos he puhuvat uudelle työntekijälle jäsenyydestä etukäteen, se pehmentää liittymistä. 

Kuka?

  • Nimi: Marjo Musakka
  • Tehtävä: Paikallinen luottamusmies ja ammattiosaston koulutusvastaava. Kuuluu myös AKT:n järjestö- ja koulutusvaliokuntaan sekä huolinnan jaostoon.
  • Liitto: Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry
  • Työpaikka: DHL:n Vantaan varasto

Näin sen tein -sarjassa henkilöstön edustajat kertovat, mitä ovat tehneet muuttaakseen työelämää paremmaksi.

Minna Hotokka

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.