Henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia on parannettava yt-lain uudistuksessa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tänään asiaa valmistelleen työryhmän mietinnön uudeksi yhteistoimintalaiksi. Kolmikantainen työryhmä on työskennellyt vuoden 2019 alusta saakka tavoitteenaan lain kokonaisuudistus. Uudistuksen tavoitteena on ollut riittävät oikeudet henkilöstön tiedonsaannin ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen, jatkuvaan vuoropuheluun, työhyvinvoinnin edistämiseen sekä osaamisen kehittämiseen.
19.11.2020 13:06
SAK
Kuva Gorilla.

SAK:n näkökulmasta esityksessä on myönteisiä kehitysaskeleita, mutta se jää myös osin vajaaksi. Hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet, esimerkiksi henkilöstön tiedonsaannin ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi, eivät ole täysin toteutumassa. 

– Alusta saakka meille on ollut tärkeää se, että henkilöstön vähennyksiin tähtäävät yhteistoimintaneuvottelut eivät enää olisi teatteria, jossa päätökset on tehty jo etukäteen. Nyt jää epäselväksi, tuleeko tähän muutosta. Olemme esittäneet, että henkilöstön vaihtoehtoiset ratkaisut otetaan entistä paremmin huomioon henkilöstön vähentämisen yhteydessä, SAK:n työehto-osaston johtaja Heli Puura sanoo.

Positiivista uudistuksessa on täysin uusi jatkuvan vuoropuhelun malli. Sen ideana on, että yhteistoimintaa harjoitetaan myös hyvinä aikoina. Mallin mukaan osapuolilla on velvollisuus käydä vuoropuhelua yrityksen tilanteesta, näkymistä ja henkilöstöön vaikuttavista asioista. Tällöin voidaan paremmin varautua tuleviin muutoksiin ja huomioida esimerkiksi osaamistarpeet. 

– SAK odottaa tulevalta vuoropuhelulta paljon ja toivomme, että se otetaan kaikenkokoisissa yrityksissä tosissaan. Vuoropuhelun avulla voidaan yrityksissä päästä parempaan yhteiseen tilannekuvaan ja suunnitella tulevaa. Sen avulla on myös mahdollisuus vaikuttaa positiivisella tavalla työllisyyteen. 

Seuraavaksi yhteistoimintalain uudistuksessa seuraa avoin lausuntokierros, joka jatkuu 15.1.2021 saakka. Jatkovalmistelussa on tarpeen palata esityksen puutteisiin, joita on enemmän avattu esitykseen liitetyssä SAK:n ja Akavan yhteisessä lausumassa.

Yhteistoimintalain uudistamista valmistelleen työryhmän mietintö. Mietinnön lopussa SAK:n ja Akavan lausuma. 
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.