Seis häirinnälle työssä – naisten kohtaama väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma

Onko sinun työpaikallasi ohjeet, miten puuttua epäasialliseen kohteluun ja häirintään? Jos ei ole, sellaiset kannattaa laatia.
08.03.2019 09:00 Pirjo Pajunen
Naiset ovat miehiä alttiimpia epäasialliselle käytökselle työssä. Kuva iStock.

SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen neuvoo kirjoittamaan ohjeet niin, että ne kieltävät selkeästi myös seksuaalisen häirinnän. Häirinnän ehkäisemisen voi ottaa myös osaksi työpaikan työsuojelun toimintaohjelmaa, jonka tekemiseen velvoittaa työturvallisuuslaki.

Anne Mironen.

– Häirinnän kieltävät, yhteisesti sovitut selkeät ohjeet helpottavat häirinnän kohteeksi joutuneen mahdollisuuksia viedä asiaa eteenpäin työpaikalla.

Anne Mironen painottaa, että häirintä on aina työturvallisuuskysymys. Työnantajan velvollisuutena on suojella henkilöstöään myös henkisesti kuormittavilta asioilta, kuten häirinnältä, kiusaamiselta ja huonolta ilmapiiriltä.

Mironen muistuttaa, että seksuaalinen häirintä on ollut Suomessa rangaistava teko vuodesta 2014 lähtien.

SAK:n seksuaalisen ja sukupuolisen häirinnän kieltävät ohjeet työpaikalle tulostettavaksi.

Työjärjestö ILO tavoittelee kansainvälistä häirinnän vastaista sopimusta

Ammattiyhdistyliikkeen kansainvälinen kattojärjestö ITUC muistuttaa, että naiset ovat miehiä alttiimpia epäasialliselle käytökselle ja seksuaaliselle häirinnälle työssä.

Tutkimusten mukaan 35 prosenttia naisista eli maailmanlaajuisesti 818 miljoonaa naista on kokenut seksuaalista tai fyysistä väkivaltaa kotona, työpaikalla tai omassa yhteisössään.

Kansainvälinen työjärjestö ILO haluaa suitsia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kansainvälisellä sopimuksella. Järjestön tavoitteena on neuvotella uusi, aiempaa täsmällisempi häirintää ja väkivaltaa koskeva yleissopimus.

Neuvottelut sopimuksesta ovat edenneet nihkeästi työnantajapuolen vastustuksen takia. Myös osa hallituksista suhtautuu asiaan laimeasti. 

Neuvotteluja sopimuksesta jatketaan ensi kesänä pidettävässä ILO:n työkonferenssissa.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.