Hei, me vaikutetaan!

Blogi 03.04.2017 09:13 Järvinen Harri
SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen

Palaan vielä tulevan sunnuntain kuntavaaleihin.

Itse olen halunnut vaikuttaa kunta-asioihin monella tavalla. Työni puolesta olen saanut tehdä sitä muun muassa Kuusankosken kaupungilla, Kunta-alan ammattiliitossa ja valtiovarainministeriössä.

Vapaa-aikanani kunta-asiat ovat olleet esillä toimiessani vaikkapa kunnallisen lautakunnan puheenjohtajana, puolueen kunnallisjärjestössä ja ammattiliiton paikallisosastossa. Vuonna 1984 olin ehdollakin kuntavaaleissa, mutta kuusankoskelaiset eivät juurikaan innostuneet asiasta.

Sitähän se elämä on: vaikuttamista eri asemista. Kanavia löytyy. Kukaan ei halutessaan voi välttyä vaikuttamasta. Luettelen muutamia kaikkien saatavilla olevia, normaalin elämän vaikuttamisen paikkoja. Listani on ainoastaan pintaraapaisu kaikkeen mahdolliseen.

Juttele ihmisten kanssa kotona, naapurissa, työpaikoilla, ruokakaupassa, harrastuksissa. Kerro mitkä asiat Sinua kiinnostavat, kuuntele mitkä asiat läheisiäsi kiinnostavat.

Lähde mukaan yhdistystoimintaan. Tarjolla on puolueita laidasta laitaan, jotka ovat demokratiamme ydintä. Ammattiyhdistystoiminta tarjoaa sekin monia väyliä vaikuttamiseen. Jos olet yrittäjä, tarjolla on yrittäjäjärjestöjä, kauppakamareita ja niin edelleen.

Urheiluseurat, nuorisojärjestöt, kulttuuriyhdistykset ja lukuisat muut vapaa-aikaan liittyvät yhteisöt ovat kelpo vaikuttamisen väyliä, jos tällaiset asiat ovat mielenkiintosi kohteina.

Äläkä välttämättä tyydy pelkkään mukaan menemiseen. Kannattaa myös tuoda omia ajatuksiaan esille ja sitä kautta vaikuttaa asioihin entistä enemmän.

Kun tässä ja nyt et ehdi kirjoituttaa uusiksi eri yhteisöjen toimintasuunnitelmia, ota selvää, minkälaisia ehdokkaita eri puolueet tarjoavat tulevissa kuntavaaleissa. On hyvin mahdollista, että sieltä löytyy tuttu ihminen, joka jakaa arvosi ja haluaa toimia niiden asioiden puolesta, joita Sinäkin pidät tärkeinä.

Sitten onkin helppo mennä äänestämään.

Harri Järvinen
Kirjoittaja on SAK:n yhteyspäällikkö
harri.jarvinen@sak.fi

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Kouvolan Sanomissa 3. huhtikuuta 2017