Kootut vinkit kesätöihin: Muista ainakin nämä

Blogi 16.04. 08:15 Hänninen Susanna
Susanna Hännisen kasvokuva.

Saitko kesätyön? Hienoa, onneksi olkoon! Toivottavasti kesän ja työn päättyessä olet monta kokemusta rikkaampi ja eurojakin voi olla kertynyt tilille. Jotta kaikki sujuisi hyvin, on muutama asia työsuhteen alussa, aikana ja lopussa, joissa sinun kannattaa olla tarkkana.

Muista, että työelämän asiantuntija SAK ja sen ammattiliitot ovat tukenasi. Voit yleensä liittyä ammattiliittoon jo opiskeluaikana ja saada sieltä ja luottamusmieheltä tukea ja vastauksia kysymyksiisi. SAK tarjoaa myös tietoa ensimmäisiin askeliin työelämässä osoitteessa Työelämänpelisäännöt.fi. Sinua myös auttavat maksutta SAK:n työsuhdeneuvonta ja Kesäduunari-info.

Tee työsopimus ennen kesätyön aloittamista

Ennen kuin aloitat työpaikassa, sovi käytännön asioista työsopimuksella. Työsopimuksessa pitää olla kirjattuna esimerkiksi se, mitä työtä tulet tekemään, montako tuntia työnantaja tarjoaa sinulle töitä ja mihin asti ja mitä sinulle maksetaan työstä. Älä allekirjoita, jos et olet varma, mihin sitoudut. Asioista on helpompi ottaa selvää ja tarkentaa etukäteen kuin yrittää muuttaa sopimusta jälkikäteen. Muista, että sopimus sitoo myös sinua, eli et voi esimerkiksi lopettaa määräaikaiseksi sovittua työsuhdettasi aikaisemmin vain omalla päätökselläsi.

Työsopimus on mahdollista tehdä suullisesti, mutta kirjallisesti tehdystä sopimuksesta on helpompi jälkikäteen tarkistaa, mitä todella on sovittu. Kirjallisesti sovittuihin asioihin on helpompi palata, jos asioista tulee erimielisyyttä. Lisäksi kirjallinen sopimus on helpompi näyttää jollekin toiselle, jos haluaa tarkistaa asioita. Mikäli työsopimus on suullinen, työnantajan tulee yli kuukauden työsuhteissa antaa kirjallinen selvitys työn ehdoista.

Oletko työntekijä vai yrittäjä?

Työsopimuksen tarkistamisessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota siihen, onko kyseessä työsopimus vai kenties joksikin muuksi nimetty sopimus, kuten ”freelancersopimus” tai ”kumppanisopimus”. Tällöin saattaa olla tarkoitus, että toimisit itsenäisenä yrittäjänä etkä työntekijänä kyseisessä yrityksessä. Jos työnantaja määrittelee palkkasi ja missä ja kuinka teet työtä, on kyseessä lähtökohtaisesti työsuhde huolimatta siitä, miten sopimus on nimetty.

Yrittäjän velvollisuudet ja edut ovat erilaisia kuin työsuhteessa. Verojen maksamisesta ja erilaisista vakuutuksista täytyy huolehtia itse, eikä sinulle kuuluu esimerkiksi palkallista sairauslomaa.

Mitä työstä maksetaan?

Kannattaa aina etukäteen selvittää, mitä työstä maksetaan. Useilla aloilla on voimassa työehtosopimus, missä määritellään, miten paljon saat palkkaa ja millaisista työvuoroista sinulle on maksettava lisiä. Ei ole noloa kysyä palkasta ja mihin se perustuu jo ennen työn aloittamista, vaan se on osa normaalia keskustelua työnantajan kanssa.

Jos palkasta ei ole keskustelua siinä vaiheessa, kun sovitte työsuhteesta, varmista se ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen. Käy myös läpi, mistä työstä maksetaan lisiä ja paljonko. Esimerkiksi sunnuntaityöstä pitää lain mukaan maksaa tuplapalkkaa. Monet muut lisät on sovittu työehtosopimuksessa, eikä niitäkään voi jättää maksamatta, jos työnantajan pitää noudattaa työehtosopimusta.

Tarkista, että sinulle on maksettu oikein

Muista toimittaa verokortti työnantajallesi heti kun aloitat työnteon. Näin ennakonpidätys tehdään oikein etkä joudu maksamaan liikaa veroja. Kun saat palkkalaskelmasi, tarkista, että palkkatiedot ovat oikein ja sinulle on maksettu mahdolliset korvaukset esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin tehdystä työstä sekä mahdolliset ylityökorvaukset.

Palkkalaskelman tarkastamista helpottaa, kun säilytät työaikakirjanpidosta kopion. Tämä onnistuu esimerkiksi ottamalla työvuorolistasta kuvan kännykällä.

Sinulle kuuluu opastus työhön

Kun aloitat uuden työn, sinun ei tarvitse osata kaikkea. Työnantajan velvollisuus on perehdyttää jokainen työntekijä esimerkiksi työpaikan olosuhteisiin, koneiden ja laitteiden toimintatapaan ja turvallisuusmääräyksiin. Perehdytyksestä maksetaan palkkaa.

Lisäksi alle 18-vuotiaita nuoria työntekijöitä varten on säädetty oma lakinsa, jonka tarkoituksena on taata riittävästi lepoaikoja ja rajoittaa työvuorojen pituutta. Voit lukea aiheesta lisää Työelämänpelisäännöt.fi-palvelussa.

Syksy tulee – mitä jää käteen?

Kun saat loppupalkan eli kesätyön viimeisen palkan, saat yleensä myös lomakorvauksia etenkin, jos et pitänyt kesätyösi ohessa lomaa. Lomaa kertyy lyhyistäkin työsuhteista ja lomakorvauksen suuruus riippuu työsuhteen pituudesta ja kuukausittaisesta työajasta. Esimerkiksi vähintään 35 tuntia tai 14 työpäivää kuukaudessa työskennellessä kesätyöstä kertyy kaksi vuosilomapäivää kuukausittain.

Jos työnantajasi ei tarjoa työtodistusta, kannattaa se erikseen pyytää. Sinulla on oikeus todistukseen vielä työsuhteen päättymisen jälkeenkin. Työtodistus on tärkeä asiakirja, jonka avulla voit tulevaisuudessa hakea uusia työpaikkoja ja samalla osoittaa, millaisia töitä olet tehnyt aiemmin ja kuinka ne ovat sujuneet. Työtodistuksen voi pyytää laajana, jolloin saat sanallisen arvion työstäsi, tai suppeana, jolloin arviota ei anneta. Työtodistus siis viimeistelee kesätyön ja toimii kokemuksesi ohella pääsylippuna kohti seuraavia uusia työkokemuksia.