Vaikuttaako Etelä-Euroopan EU-maiden elvyttävä talouspolitiikka positiivisesti pohjoisiin jäsenmaihin? Taloustieteen tohtori Juha Tervalan johtopäätös on, että vaikutus ei ole positiivinen. Tervala nojaa näkemyksensä omaan tutkimukseensa, jonka mukaan 2010-luvulla Pohjois-Euroopan ja Etelä-Euroopan maiden vaihtotaseet eivät ole konvergoineet eli muuttuneet samankaltaisiksi. Tervalan arvio on mielestäni turhan yksinkertaistava.
Tervala, Philipp Engler ja Sandra Pasc toteavat tutkimuksensa johtopäätöksissä, että 2010-luvun kiristävä talouspolitiikka (4,1 % bruttokansantuotteesta) Etelä-Euroopassa kasvatti vaihtotasetta prosentin ja pohjoisen vähäisempi kiristys (1,2 % BKT:sta) 0,3 prosenttia. Vaikka pohjoisen suuremmat maksut pienentävät nettovaikutusta Suomelle, on yksinkertaistavaa todeta, että elpymispaketin vaikutus jäisi Suomelle kokonaan negatiiviseksi.
EU-komissio arvioi, että pohjoisten jäsenvaltioiden talous kasvaa elpymispaketin myötä 0,8 - 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin ilman pakettia. Vaikka taloudellisten vaikutusten arvioiminen on vaikeaa, pelkästään kansantalouden tilinpidon näkökulmasta tehty arvio on riittämätön. Tervalan arvioita voi kritisoida muutamastakin näkökulmasta:
On hyvä käydä pohdiskelevaa keskustelua EU:n päätösten vaikutuksista tulevaisuudessa, mutta elpymispaketin suhteen kannattaisi jo keskittyä vaikuttavien kohteiden ja vaikutusarvioprosessien rakentamiseen. Elpymispaketti on Suomellekin parhaimmillaan mahdollisuus päästä kiinni investointeihin ja tuottavuuden kasvuun.
Kirjoitusta muokattu 27.1. kello 14.50: Korjattu ingressin jälkeistä kappaletta tutkimuksen tulosten mukaiseksi ja täydennetty kohtaa 3.