Tasapuolisuus on valttia lomista sovittaessa - Lakimies Anu-Tuija Lehdon kolme neuvoa lomien pelisääntöihin

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto kannustaa sopimaan työntekijöitä mahdollisimman tasapuolisesti kohtelevat pelisäännöt lomien määräytymiseen.
10.04.2018 10:28 Päivitetty 12.04.2019 13:42
SAK
Selkeät pelisäännöt ja tasapuolisuus auttavat sopimaan lomista niin, että kaikki voivat olla tyytyväisiä. Kuva istock

Miksi kesälomien sopiminen työpaikalla synnyttää riitoja ja miten ne voidaan välttää?

– Lomat ovat tärkeitä ja moni haluaa pitää lomansa perheensä tai läheisensä kanssa silloin, kun todennäköisimmin on lämmintä ja aurinko paistaa. Koulut ovat kiinni kesällä ja lämpimintä on Suomessa todennäköisimmin vain muutama kuukausi. 

Anu-Tuija Lehto.

– Riidat voidaan välttää sillä, että työpaikalla on sovittu lomien pitämistä koskevat pelisäännöt. Itse asiassa vuosilomalaki edellyttää, että työnantaja on ilmoittanut, millä periaatteilla lomat pidetään. Jos periaatteista on keskusteltu, ne on avoimesti ilmoitettu ja pelisäännöt ovat tasapuoliset, työntekijöiden on ne helpompi hyväksyä.

Voiko työantaja yksipuolisesti määrätä loma-ajan?

– Kyllä voi. Työntekijälle on kuitenkin varattava tilaisuus esittää toiveensa. Työnantajan on myös pyrittävä antamaan loma toivottua ajankohtana.

– Työnantajan on ilmoitettava lomasta kuukautta aikaisemmin. Jos tämä ei ole mahdollista, lomasta on ilmoitettava vähintään kaksi viikkoa ennen sen alkamista.

– On hyvä muistaa, että työntekijällä on aina oikeus pitää loma yhdenjaksoisesti. Loma voidaan jakaa vain työntekijän suostumuksella.

Onko oikein, että lapsiperheiden tarpeet ohittavat lapsettomien lomatoiveet?

– Lain mukaan ei ole. Työnantajan pitää kuitenkin mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon työntekijän toiveet. 

– Hyvä periaate on, että loma-ajat annetaan mahdollisimman tasapuolisesti. Tämä merkitsee esimerkiksi sitä, että lomia ei saa jakaa niin, että lapsiperheet saavat loman aina heinäkuussa ja lapsettomat esimerkiksi toukokuussa. Jokin tasapuolisempi periaate täytyy löytyä.

Juttu on päivitetty 12.4.2019.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.