– Korkea sähkön hinta uhkaa suistaa osan suomalaisista taloudelliseen ahdinkoon. Tässä tilanteessa kansalaisten oikeustajuun ei mahdu, jos sähköyhtiöt tekevät ensi talven energiapulassa ennätysmäisiä voittoja, Katja Syvärinen varoittaa.
– Samalla kun kotitaloudet miettivät arjessaan keinoja vähentää sähkön käyttöä ja hallitus toteuttaa erilaisia veroratkaisuja ja tukia, myös sähköyhtiöiden on syytä ottaa oma osuutensa taakasta.
Syvärisen mukaan onkin hyvä, että hallitus käynnistää sähköntuottajille tulevan windfall-veron valmistelun.
Hän muistuttaa, että vaikka sähkön hinnan nousu tuntuu kaikkien kukkarossa, moni suomalainen selviää kohonneesta sähkölaskusta kohtuullistamalla kulutustaan.
– Nyt on tärkeää, että ne saavat apua, jotka sitä todella tarvitsevat. Tuet pitää toteuttaa niin, että kansalaiset ymmärtävät niiden kohdistuvan nimenomaan sähkölaskuun. Kyse on Putinin sodasta ukrainalaisia vastaan ja energiasodasta EU:ta vastaan.
Sähkön hinnan ohella suomalaisia huolestuttaa ostovoiman heikkeneminen. Huhti–kesäkuussa palkansaajien reaaliansiot laskivat 4,6 prosenttiyksikköä.
– Energiaa ei pidä käyttää vain sähkön hinnan alentamiseen.
Syvärisen mukaan hallituksen on aikailematta etsittävä keinoja suomalaisten ostovoiman parantamiseksi. Budjettiesityksessä oli jo joitakin tähän tähtääviä keinoja, kuten päivähoitomaksujen alentaminen ja työttömyysturvan lapsikorotuksen nostaminen.
– Yksi varteenotettava keino olisi siirtää kilpailukykysopimuksessa sovitut sosiaaliturvamaksut takaisin työntekijältä työnantajan maksettavaksi.
Katja Syvärinen on erityisen huolissaan vastentahtoista osa-aikatyötä tekevien työntekijöiden toimeentulosta.
– Hallitus on jo aiemmin luonnostellut leikkausta pienimpiin työttömyyspäivärahoihin muuttamalla ansioturvan työssäoloehtoa. Tämä iskee moneen osa-aikatyötä tehneeseen, jos hän joutuu työttömäksi. Toisella kädellä siis leikataan, vaikka työttömyysturvaan esitetään myös lapsikorotuksia.