Suomeen tarvitaan sopimista arvostava hallitus

Blogi 13.06.2017 15:31 Huutola Matti
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

Perussuomalaisten puoluekokouksen laukaisema hallituskriisi on sinetti jo pitkään pinnan alla kuplineelle tilanteelle. Kuluneet kaksi vuotta ovat konkreettisesti osoittaneet, että hallituksia ei voida enää arvioida pelkästään hallitusohjelmien sisällön perusteella, vaan yhä enemmän hallituspuolueiden arvomaailman kautta.

Sipilän hallituksen arvomaailma on ollut leimallisen oikeistolaista ja perinteistä suomalaista sopimisen kulttuuria väheksyvää. Myös vastakkainasettelu palkansaajien kanssa on ollut silmiinpistävää ja poikkeuksellisen kovaa.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Suomeen on saatava eduskunta ja hallitus, joka ymmärtää työmarkkina-asioita ja jossa neuvottelu ja sopiminen ovat keskiössä uhkailun sijaan. Suomeen tarvitaan arvopohjaltaan täysin erilainen hallitus kuin Sipilän hallitus on ollut. Vasemmistopuolueiden ja vihreiden onkin valmistauduttava jatkossa hallitusvastuuseen.

Poliittiseen oikeistoon lukeutuvan Sipilän hallituksen kyvyt, taidot ja motiivit ovat käyneet karvaasti selväksi muun muassa pakkolaeilla uhkaamisen, sote- ja maakuntauudistussekoilun ja poukkoilevan päätöksenteon muodossa. Tähän on saatava muutos.

Palkansaajaliike kantaa vastuuta kaikissa olosuhteissa ja tekee niin myös jatkossa, mutta vain ja ainoastaan tasavertaisena neuvottelukumppanina.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että maassamme on oikeistohallitus vuoden 2019 eduskuntavaaleihin asti. Toivon mukaan nyt muodostettava hallitus ottaa työttömyysturvan aktiivitoimet aitoon kolmikantavalmisteluun ja korjaa pikaisesti muutkin työvoimapolitiikan kohtuuttomuudet 

Matti Huutola
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja, järjestöjohtaja