Hei sinä ammattiin valmistunut, tuore ylioppilas – tai jopa molempia yhtä aikaa. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK onnittelee sinua saavutuksestasi!
Kuten ehkä päätösjuhlallisuuksissakin sanottiin, olet nyt valmis. Olet valmis astumaan ammattiin tai jatko-opintoihin. Ja ennen kaikkea, olet valmis elämään!
Yksin ei tarvitse pärjätä. Ei kannata edes yrittää. Ihminen on porukkaeläin tässä yhteisessä maailmassa, ja se on hieno juttu. Löydät varmasti paikkasi ja mahdollisuutesi loistaa.
Myöskään työelämässä ei tarvitse koskaan jäädä yksin. Työyhteisöstä saa virtaa ja iloa työpäiviin. Työntekijän tukiverkot työpaikoilla ja sen ulkopuolella kannattelevat erilaisissa työelämän askarruttavissa kysymyksissä.
Saitko jo työpaikan? Kysy uudessa työpaikassa heti, keneltä voi pyytää apua ja neuvoja. Ja mieti aina myös, ketä voisit itse auttaa.
Ensimmäisessä työpaikassasi, kesätyössä tai pysyvämmässä, tukenasi on työpaikan luottamushenkilö. Kannattaa myös tutustua nuorten kanssa yhdessä suunnitellun SAK:n Työelämän pelisäännöt -palvelun sekä Kesäduunari-infon verkkosivuihin, joilla on kerrottu työelämän monimutkaiselta tuntuvia asioita helposti ja selkeästi. Kesäduunari-infon neuvojalta voit kysyä mistä tahansa kesätöihin liittyvästä läpi kesän.
Tässä ajassa elämänohjeita haetaan erilaisilta vaikuttajilta. Taiteilija Jorma Uotinen totesi Sami & Jorma -podcastissa, että eniten häntä ovat elämässä rajoittaneet ”omat ennakkoluulot, keskeneräisyys ja tyhmyys”. Miten tärkeä oivallus! Elämässä kannattaa panostaa siihen, että on vähemmän ennakkoluuloinen sekä siihen, että hankkii mahdollisimman paljon ja monipuolista tietoa maailmasta. Uotisen mukaan omia asenteita on vaikea muuttaa. Jos ne jotenkin muuttuvat, niin nimenomaan uuden tiedon myötä.
Oppiminen jatkuu läpi koko elämän niin jatko-opinnoissa kuin työelämässä. SAK:n mielestä oppimista pitäisi tukea kattavasti elämän eri vaiheissa monin eri tavoin. Nyt valmistuvien joukossa on ensimmäistä kertaa niitä oppivelvollisia, joille toisen asteen opinnot ovat olleet maksuttomat. Toivottavasti hallituksen aie rajata maksuttomuutta ei toteudu, jotta kaikilla ikäluokan nuorilla on jatkossakin tasa-arvoiset mahdollisuudet valita mieleisensä opintopolku.
Rakenna siltoja, lyö kättä, luo rohkeasti uutta. Suhtaudu uusiin ihmisiin ja ajatuksiin uteliaisuudella ja kiinnostuksella. Maailmassa on kaikenlaista vääryyttä ja kurjuutta, mikä vaatii vastavoimaa. Vastakkainasettelun maailmassa kannattaa myös miettiä, mistä saisi myötävoimaa. Kenen kanssa yhdessä kannattaa käydä yli vastusten.
Ammattiliitot eivät ole syntyneet sattumalta, vaan siitä oivalluksesta, että saman alan työntekijät voivat parhaiten vaikuttaa työoloihinsa ja työehtoihinsa neuvottelemalla yhdessä työnantajien kanssa. Se tosiasia ei ole muuttunut vuosien saatossa mihinkään. Liity siis oman alasi ammattiliittoon ja ole osa porukkaa.
Kun näet asian, joka pitää muuttaa, ole osa muutosta. Sano ajatuksesi ääneen, ehdota, vaikuta. Ja kysy aina, miksi. Kysy se myös itseltäsi. Kuuntele vastaus avoimesti, haasta lempeästi ja muodosta käsityksesi vasta sitten.
Äänestä myös vaaleissa. Vaikka monista asioista voi sopia työpaikalla, lukuisista arjen ja työelämän asioista päätetään eduskunnassa, kunnassa, hyvinvointialueella tai Euroopan parlamentissa. Huolehdi siis osaltasi siitä, että asiat menevät parempaan suuntaan. Me SAK:ssa teemme myös parhaamme, jotta meillä olisi maailman paras työelämä ja jatkossakin maailman onnellisimmat ihmiset.
Paljon onnea kaikille koulutuksesta ja opinnoista valmistuneille!