Toinen koronajoulu on juuri alkamassa. Syksyn seesteisempi koronatilanne on nopeasti muuttunut haasteelliseksi uuden omikron-virusmuunnoksen myötä. Uusia tapauksia tulee vauhdilla ja riskit saada tai levittää tartuntaa ovat nousussa myös tuplarokotetuilla.
Terveydenhuolto uhkaa kuormittua ja riskiryhmäläiset ovat taas suuremmassa vaarassa ainakin kolmannen rokotteen saamiseen saakka. Tulevaisuus näyttää monella tavalla sumuisemmalta kuin vielä muutamia viikkoja sitten, aiempien viruskantojen aikana lasketut prosentit ja todennäköisyydet heittävät kuperkeikkaa.
Korona-aika kuormittaa ja väsyttää meitä kaikkia, vaikka sitä ei aina ole helppo itse tunnistaa ja tunnustaa. Joulun sanoma on ilon ja rauhan viesti itsellemme ja toisillemme. Sitä viestiä nyt tarvitsemme ja sitä kannattaa vahvistaa uskonnosta tai ideologiasta riippumatta.
Jo lähipäivinä joudumme kohtaamaan taas tiukempia rajoitustoimia. Mahdollisista rajoituksista riippumatta voimme olla rakentamassa joulun ja vuodenvaihteen ajasta rauhoittavaa hetkeä itsellemme ja läheisillemme, vaikka koronariski kurkkisi kuusen takaa ja omikron olisi ensimmäisenä ovella toivottamassa uuden vuoden tervehdyksen.
Itse tiedostan hyvin sen, että tuplarokotuksestani huolimatta riski saada korona tai levittää sitä eteenpäin (oireisena tai oireettomana) on tällä hetkellä merkittävä. Siksi en nyt tapaa riskiryhmiin kuuluvia sukulaisia, ellei heillä ole kolmas rokote jo saatuna.
Maskien käyttöä olen jo tehostanut ja siirtynyt suosimaan laadukkaita FFP2-tason maskeja. Huolellisesti käytettyinä ne laskevat sekä tartunta- että tartuttamisriskin lähelle nollaa. Olennaista on, että maskia käytetään sisätiloissa koko ajan ja se peittää tiiviisti nenän ja suun. Julkisiin liikennevälineisiin tai ruuhkaiseen kauppakeskukseen en missään tapauksessa nyt astuisi ilman FFP2-maskia.
Sisällä tapahtuvien tapaamisten mahdollistajana voisi myös harkita samana päivänä tehtyä kotitestiä kaikille paikalla oleville, myös lapsille. Kotitestien luotettavuus ei ole sataprosenttinen, mutta oikein tehtyinä kuitenkin melko hyvä. Monista marketeista ja apteekeista kotitestit on myyty loppuun, mutta uusia eriä saapuu päivittäin.
Toisaalta maailmalta olemme myös kuulleet tilanteista, joissa täysin rokotettujen ja kotitestin tehneiden juhlaseurueiden joukossa onkin ollut yksi henkilö, joka oireettomana on tartuttanut koronaan koko muun juhlaväen. Riskiä lisää, jos juhlissa lauletaan, huudetaan ja tilan ilmanvaihto on heikkoa. Tiptap-yhteislaulut jätänkin siksi tältä vuodelta väliin.
Joululoman ajalle luvataan mukavan talvisia säitä koko Suomeen. Yksi vaihtoehto sukulaisten ja ystävien tapaamiselle voisikin olla yhteinen ulkoiluhetki turvaväleillä. Samalla voisi vaihtaa kuulumiset ja uuden vuoden toivotukset. Sisätiloihin ahtautumisen sijasta voitaisiin juoda kuumat kahvit ja glögit ulkoterassilla.
Kolmansien rokotuksien pistämiselle saadaan vauhtia, kun vuodenvaihteen jälkeen työterveyshuollot tulevat tiiviimmin mukaan rokotustalkoisiin. Tätä STM suosittelee ja työmarkkinajärjestöt ovat esittäneet jo aikaisemmin. Kolmas rokote (tai se toinen tai ensimmäinenkin, jos vielä ottamatta) kannattaa ilman muuta hakea mahdollisimman pian.
Työnantaja saa korotetut kela-korvaukset työterveyshuollon toteuttamista rokotuksista ja koronatesteistä. Ahkeraa testaamista tullaan tarvitsemaan myös ensi vuonna. Ilahduttavaa on, että kotipikatestien käyttöä lähdetään vauhdittamaan laskemalla testien arvonlisävero 0-verokantaan.
Koronan vastainen taistelu on kestävyyslaji, jossa ei lyhyillä spurteilla tai pikavoitoilla päästä tuloksiin. Kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä suojautumisessa tarvitaan. Mikään yksittäinen keino ei riitä, vaan tarvitaan useita rinnakkaisia toimia nyt ja ensi vuonna.
Entäpä joululahjat? Oma ykköstoiveeni on iso paketti FFP2-maskeja. Toivottavasti ne löytyvät mahdollisimman monesta pukinkontista ja tulevat heti tiiviiseen käyttöön.
Koronarauhaa sinun jouluusi!