Enemmän opiskelua – paitsi työttömille?

Blogi 21.10.2022 09:30 Laakkonen Mikko
Mikko Laakkonen

Yksi keino edistää nopeaa työllistymistä on uusien taitojen oppiminen koulutuksen ja opiskelun avulla. Tämä on yksinkertaista maalaisjärkeä. Työmarkkinoiden kannalta hyödyllisiä taitoja osaavat ihmiset työllistyvät parhaiten.  

Se, kenelle halutaan mahdollistaa vaivattomat mahdollisuudet osaamisensa kehittämiseen, onkin sitten jo vaikeampi juttu.  

Joku voisi kuvitella, että työtön – joka monien mielestä kuitenkin lähinnä lorvailee – olisi kaiken vapaa-aikansa kanssa ihanteellisessa asemassa opiskelemaan töiden hakemisen ohessa. Kannattaa käyttää epätoivottava tilanne niin fiksusti kuin mahdollista.   

Yllättäen asiaa ei aina nähdäkään näin. Erityisesti työnantajilla on pitkät perinteet työttömien omaehtoisen opiskelun vastustamisessa. Sillä ei vaikuta olevan merkitystä, että työtön suorittaa kaikki hänelle asetetut työnhakuvelvoitteet ja on jatkuvasti työmarkkinoiden käytettävissä. Ilmeisesti työnhakuvelvoitteet täytetään jotenkin väärällä tavalla, jos niiden lomassa päättääkin kehittää itseään opintojen kautta. 
 

Ilmeisesti jonkinlainen mystinen kontrollitarve yltää työttömän elämän joka sopukkaan. 

Tässä ei ole järkeä. Työnhakuvelvoitteet joko täytetään tai ei täytetä. Jos ei täytetä, seuraa sanktio. Ilmeisesti jonkinlainen mystinen kontrollitarve yltää työttömän elämän joka sopukkaan. Jos saat työttömyysturvaa, meillä on oikeus hallita elämääsi.  

Maamme hallituksen hyvä tavoite oli helpottaa työttömien opiskelua. Pikkuhiljaa tavoitteista tingittiin ja parhaillaan eduskunnassa käsiteltävä uudistus on jäänyt valitettavan marginaaliseksi.  

Vanha perustelu vastustaa työttömien laajoja opiskelumahdollisuuksia on se, että työttömyysturva ei ole opintotukea. Ei totisesti olekaan, sillä työnhakuvelvoitteet ja valmius ottaa työtä välittömästi vastaan pitävät siitä huolen.  

Ihme, että työnantajat eivät ole keksineet työttömien lisäksi vastustaa myös työssäkäyvien vapaa-ajalla tapahtuvaa omaehtoista opiskelua. Saattaahan sitä duunari tehdä työnsä huonommin, jos ajatukset pyörivät kaikenlaisten koulutusten ympärillä.    

Järkevä kompromissi olisi, että työnhakuvelvoitteet täyttävä työtön saisi opiskella työttömyysturvan varassa vapaasti kaikkia muita paitsi selkeästi tutkintoon johtavia opintoja. Näin SAK on esittänyt ensi vaalikautta koskevissa tavoitteissaan. Tämä lopettaisi tarpeen arvioida TE-toimistossa opintojen laajuuteen perustuen niiden pää- tai sivutoimisuutta.  

Hieman vähemmän byrokratiaa ja tällä kertaa vielä ihan järkevästä syystä. Lopputuloksena osaavampia ja motivoituneempia työntekijöitä.  

Korjattu 24.10. klo 13.26 linkitys SAK:n ensi vaalikautta koskeviin tavoitteisiin.