Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä eräiden verotusmenettelyä koskevien säännösten muuttamisesta

SAK:n lausunto valtiovarainministeriölle
23.08.2018 14:30

Valtiovarainministeriö
valtiovarainministerio@vm.fi

VM109:00/2018

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan Verohallinnolle mahdollisuutta antaa päätöksiä ja muita asiakirjoja tiedoksi sähköisesti, jos verovelvollinen on antanut tähän suostumuksensa.

Lisäksi hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan muutoksia rakentamisilmoituksen esittämiseen rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennuttajana toimivalla luonnollisella henkilöllä ei olisi enää velvollisuutta esittää loppukatselmuksen yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiselle Verohallinnon antamaa todistusta rakentamisilmoituksen tekemisestä. Ehdotettu muutos ei vaikuttaisi rakennuttajan velvollisuuteen antaa Verohallinnolle rakentamisilmoitus. Ilmoitus olisi annettava Verohallinnolle nykyiseen tapaan ennen loppukatselmusta. Verohallinto valvoisi rakentamisilmoitusten antamista Väestörekisterikeskukselta saatavien tietojen avulla vertaamalla niitä Verohallinnolle annettuihin rakentamisilmoituksiin.

SAK epäilee, että rakennusvalvonnan vapauttaminen verotusilmoitusten seurannasta ja seurannan siirtäminen Verohallinnolle ei toimisi. Hallituksen esitysluonnoksen perusteluissa ei kuvata riittävästi, miten seuranta Väestörekisterikeskukselta saatavia tietoja käyttäen tehtäisiin ja mitä tapahtuu, jos tarpeellisia tietoja ei ole toimitettu Verohallinnolle. Loppukatselmus on tilanne, jossa rakennuttaja reaaliaikaisesti haluaa saada kaikki asiat kerralla kuntoon. Tämä ei ehdotetussa mallissa välttämättä onnistu. SAK toivoo perusteellisempaa kuvausta ehdotetusta uudistuksesta ja sen varmistamista, että tarvittavat tiedot jatkossakin toimitetaan Verohallinnolle ennen loppukatselmusta.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry