SAK:n terveiset kehysriiheen: Nyt pitää elvyttää ja panostaa koulutukseen – lasten ja nuorten palvelut on turvattava kriisissäkin 

Tärkeintä on tukea talouden elpymistä ja ehkäistä työttömyyden pitkittymistä. Samalla kannattaa parantaa työelämää ja koko väestön osaamista. Erityistä huomiota pitää kiinnittää lapsiin ja nuoriin. Näin voidaan tiivistää SAK:n terveiset hallituksen kehysriiheen.
19.02.2021 09:36
SAK
SAK patistaa talouskasvua tukeviin investointeihin. Se on myös parasta pitkäaikaistyöttömyyden torjuntaa. Kuva iStock.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta painottaa, että huhtikuun kehysriihessä hallituksen kannattaa suunnata katse tulevaisuuteen, vaikka politiikkaa juuri nyt joudutaankin tekemään koronan varjossa.

– Elvytystä tulee toistaiseksi jatkaa. Julkisen talouden tasapainottaminen on tehtävä vasta myöhemmin ja niin, että se kohtelee eri väestöryhmiä oikeudenmukaisesti. 

Ilkka Kaukoranta.

Kaukorannan mukaan työttömien palveluihin, osaamiseen ja koulutukseen panostaminen on tärkeää koronasta selviämiseksi, mutta myös pitkällä aikavälillä. Hän muistuttaa, että talouskasvua tukevat investoinnit ovat parasta pitkäaikaistyöttömyyden torjuntaa. 

– Yritysten tukemisessa on palattava normaaliin toimintamalliin, jossa tuilla kannustetaan tuottavuutta lisääviin investointeihin ja tuetaan työllistämistä. Valtion on myös otettava aktiivisempi ote vihreän teknologian edistämiseen.

Oppisopimuksesta ja työllistämispalkkiosta vauhtia nuorten työllistymiseen

Koronapandemia on kolhinut erityisesti nuoria ja heikentänyt heidän työmarkkina-asemaansa. SAK esittää kokeilua, jossa nuorten oppisopimuskoulutuksen vetovoimaa lisätään työnantajille maksettavalla koulutuskorvauksella. Tähän on varattu jo määräraha ja se tulee ottaa viipymättä käyttöön. 

Lisäksi SAK esittää nuoria tukevien Ohjaamoiden palveluiden kehittämistä ja patistaa hallitusta toteuttamaan työnantajille maksettavan nuorten työllistämispalkkion.

Laadukkaat varhaiskasvatuspalvelut tukevat perheitä ja edistävät työllisyyttä. Lapselle pitäisi löytyä päiväkotipaikka läheltä kotia – tässä on nyt suuria alueellisia eroja. Myöskään vuoropäivähoitopaikkoja ei ole riittävästi tarjolla.

Työelämän pelisäännöt kuntoon – paikallisen sopimisen oltava tasapainoista

Hallitusohjelmaan on kirjattu muun muassa palkka-avoimuuden edistäminen, alipalkkaukseen puuttuminen ja nollatuntisopimuksella työskentelevien aseman parantaminen. Näitä palkansaajien asemaa ja turvaa parantavien hankkeiden toteuttamista on jatkettava. 

Paikallisen sopimisen edistämiseen tähtäävässä työssä on vahvistettava luottamusmiesten asemaa. SAK muistuttaa hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten puitteissa, ei niitä ohittaen.

SAK:n tavoitteet vuoden 2021 kehysriiheen 
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.