”Vinoutunut sukupuolijakauma tuli puskista” – Teatteriala paljastui miehiseksi

Tuoreen selvityksen mukaan teatterien ensi-illoista reippaasti yli puolessa ohjaaja on mies ja miehet ohjaavat myös valtaosan suurten näyttämöjen esityksistä. Tulos oli yllätys, sanoo ohjaajia ja dramaturgeja edustavan liiton puheenjohtaja Anna-Maria Klintrup.
27.03. 08:00 admin
Uutinen Työelämä
Anna-Maria Klintrup toivoo keskustelua sukupuolittuneista käytännöistä.

Ohjaajia ja dramaturgeja edustava STOD alkoi selvittää alalla työskentelevien työllistymistä kolme vuotta sitten. Taustalla oli freelancereiden työttömyyden lisääntyminen. Liitossa ihmeteltiin, miksi ohjaajien työmahdollisuudet ovat vähentyneet, vaikka ensi-iltojen määrä on pysynyt ennallaan.

– Vinoutunut sukupuolijakauma tuli ihan puskista. Lähdimme selvittämään työllistymistä, mutta saimme samalla tuloksen, joka kertoo alan miehisyydestä, sanoo ohjaaja Anna-Maria Klintrup.

Selvitys on tehty nyt kolme kertaa, viimeksi vuonna 2016.

Ammattiteattereissa oli viime vuonna yhteensä 264 ensi-iltaa. Niistä miehet ohjasivat 59 prosenttia ja naiset 36 prosenttia. Viidessä prosentissa ensi-illoista ohjaajana oli työryhmä.

Vuonna 2015 suurten näyttämöiden ohjauksista 69 prosenttia oli miesten ohjaamia. Viime vuonna prosentti oli 66.

Mistä yllättävä tulos johtuu? Sitä ihmettelee Anna-Maria Klintrupkin. Hän huomauttaa, että alan opiskelijoiden sukuolijakauma on tasapainoinen.

– Erityisesti suuret näyttämöt ovat miesten hallussa. Valikoituvatko naisten ohjaukset pienille näyttämöille vai valitsevatko naisohjaajat aiheita, jotka soveltuvat paremmin pienemmille näyttämöille, Klintrup aprikoi.

Tiedostamatonta vallankäyttöä

Anna-Maria Klintrup sanoo selvityksen paljastavan teatterialan sisäänrakennettuja ja osittain tiedostamattomia vallankäytön muotoja ja sukupuolittuneita käytäntöjä. Hän myöntää, että aihe on alalla arka, ellei peräti tabu.

Liitto ei halua osittaa sormella tai syyttää ketään.

– Uskon, että useimmiten kyse on tiedostamattomista valinnoista ja päätöksistä.

Klintrup toivoo, että liiton tekemät selvitykset herättävät keskustelua, ja teatterien ohjaajavalintoihin kiinnitetään jatkossa enemmän huomiota myös sukupuolinäkökulmasta.

STOD aikoo jatkaa vuosittaisen selvityksen tekemistä ja seurata tilanteen kehittymistä.

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD on SAK:laisen Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen jäsen.

Pirjo Pajunen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje

Kieli