Pekka Aro 1950-2003

07.04.2003 14:54
SAK
Uutiset Työelämä
Pekka Aro. Kuva: Unesco-Unevoc

Pekka Ollinpoika Aro kuoli SARS-keuhkokuumeen uhrina Kiinan pääkaupungissa Pekingissä 5.4.2003.

Pekka Aro syntyi Helsingissä vuonna 1950. Jo ennen valmistumistaan Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta Aro toimi SAK:laisten liittojen Tekerin, Lasi- ja Posliinityöväen Liiton ja Paperiliiton lakimiehenä. Paperiliitossa Aro hankki kokemusta suomalaisen sopimusyhteiskunnan ydinalueelta.

Aro liittyi SDP:hen vuonna 1969. Aktiivisen puolueuransa aikana hän toimi mm. presidentti Mauno Koiviston ensimmäisen kampanjan varainhankkijana.

Pekka Aro valittiin Kansainvälisen kemian ja energia-alan liiton ICEF:in apulaispääsihteeriksi vuonna 1983. Hänen ensimmäinen työnsä oli vastata liiton muutosta Genevestä Brysselin Ixellesiin.

Aron haastavimpia työtehtäviä oli puolustaa pienen ihmisen ja palkansaajan etuja globalisoituneessa maailmantaloudessa. Vuonna 1983 Intiassa tapahtuneen Bhopalin myrkkykatastrofin poliittinen ja oikeudellinen jatkohoito oli Pekka Aron varassa. Kymmeniä tuhansia uhreja vaatinut onnettomuus iskostui maailman mieliin Aron ponnistelujen tuloksena.

Pekka Aro palasi vaimonsa Ritvan ja kolmen lapsensa kanssa Suomeen vuonna 1988 vetääkseen ay-liikkeen teollisuussiiven EU-hanketta, jolle hän antoi nimen KEY. Tämä hanke johti suomalaisen ay-liikkeen EU-myönteisen linjan vahvistumiseen ja EU:n kannatuksen kasvamiseen suomalaisten keskuudessa.

Vuonna 1993 Pekka Aro jätti Suomen jälleen kerran ja aloitti tehtävänsä Unkarissa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n Budapestin paikallistoimiston vetäjänä. Sieltä Pekka Aro perheineen kaarsi Brysselin kautta Geneveen, jossa Aro pian yleni ILO:n työllisyysosaston koulutuspäälliköksi.

Maailmanmiehemme Pekka Aro palaa nyt kotimaan multiin. Hän ei kuitenkaan unohdu valtaisan maailmanlaajuisen ystäväjoukkonsa mielistä. Kansainvälisen ay-liikkeen tosi ammattimies ei voi unohtua.

ILO:n tiedote 7.4.2003
VAKL:n tiedote 7.4.2003

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.