Rami Lindström är ny arbetsmarknadschef på FFC – "Jag är oroad över framtiden för de allmänt bindande kollektivavtalen"

Rami Lindström har utsetts till ny arbetsmarknadschef på fackcentralen FFC. Lindström har mångsidig juridisk erfarenhet och känner väl till avtalssystemet och fackförbundens verksamhet.
24.10.2022 09:00
FFC
FFC:s nya arbetsmarknadschef Rami Lindström ser fram emot att få jobba för hela det finländska samhällets bästa.

Juris magister Rami Lindström gör sin första arbetsdag som arbetsmarknadschef på FFC i dag, den 24 oktober. Han har senast jobbat för den socialdemokratiska riksdagsgruppen där han har varit chef för enheten för rättsliga och internationella frågor samt jurist för riksdagsgruppen.

Tidigare har Lindström bland annat jobbat som jurist på Journalistförbundet, som kassadirektör för Träbranschernas arbetslöshetskassa och som personalchef på Träfacket.

Arbetsmarknadschefen har mångsidiga arbetsuppgifter. Till dem hör bland annat samordning av FFC-förbundens kollektivavtalsverksamhet, frågor som gäller utvecklandet av avtalssystemet och arbetslagstiftningen samt samhällspåverkan.

Vad var det då som väckte Rami Lindströms intresse för jobbet som arbetsmarknadschef på FFC?

– Jag tror att jag kan kombinera all den kompetens som jag har samlat på mig sedan jag för första gången jobbade i Hagnäs. Min bakgrund är starkt kopplad till arbetsrätten, men jag är speciellt intresserad av arbetsmarknaden och det finländska avtalssystemet.

– Jag tänker mig att jag får göra ett viktigt och inflytelserikt jobb för hela det finländska samhällets bästa. Jag har alltid dragits till FFC och dess medlemsförbund, antagligen också på grund av min egen familje- och arbetsbakgrund.

Avtalspolitiken genomgår stora förändringar och till exempel det lokala avtalandet ökar. Rami Lindström påpekar ändå att man redan länge har talat om att arbetslivet förändras och att det i sig inte är något nytt.

Han anser att det är välkommet med fler lokala avtal, bara avtalandet sker inom de gränser som kollektivavtalen slår fast, och förutsatt att man värnar om arbetstagarnas rättigheter och att representanter för förbunden är med och avtalar.

Däremot bekymrar sig Lindström över hur avtalskulturen har förändrats och vad det kan leda till.

– Jag är oroad över framtiden för de riksomfattande och i synnerhet de allmänt bindande kollektivavtalen, om motparten inte är villig att ingå avtal. Det här måste man fästa uppmärksamhet vid inom fackföreningsrörelsen.

Kontinuerligt lärande som hobby

Rami Lindström berättar att kontinuerligt lärande och självutveckling är viktigt för honom och att det är något han gärna ägnar sig åt på sin fritid. Just nu håller Lindström på att slutföra en högre yrkeshögskoleexamen i juridisk formgivning.

Numera går fritiden ändå mest på barnens villkor.

– När jag har tid spelar jag basket i division 4 med ett gäng andra pappor i Leppävaaran Pyrintös Faijat-lag. Ofta greppar jag också en bok och ibland kan pappa stanna kvar och bygga med lego, även om barnen redan har somnat.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.