Förtroendemannen övervakar att arbetslagstiftningen och kollektivavtalet följs på arbetsplatsen. Till henne eller honom kan du vända dig om du har frågor som gäller ditt anställningsförhållande. Förtroendemannen ger dig råd och reder vid behov ut frågor där du och din arbetsgivare är oense..
På arbetsplatsen representerar förtroendemannen inte bara fackförbundet utan också kollektivavtalet. Det är de arbetstagare som har organiserat sig i ett fackförbund som väljer förtroendemannen. Sammanlagt finns det ungefär 40 000 förtroendemän inom de FFC-anslutna fackförbunden.
På arbetsplatser där man inte följer ett kollektivavtal kan arbetstagarna utse ett förtroendeombud. Förtroendeombudets ställning slås fast i arbetsavtalslagen.
Den person som arbetstagarna har utsett till sin representant i frågor som handlar om arbetsmiljö och säkerhet kallas för arbetarskyddsfullmäktig eller skyddsombud. Enligt lagen ska arbetstagarna välja en arbetarskyddsfullmäktig om det jobbar minst tio personer på arbetsplatsen. Ingenting hindrar att arbetstagarna väljer en arbetarskyddsfullmäktig också på en mindre arbetsplats, om arbetstagarna vill göra det.
Arbetarskyddsfullmäktiges uppgift är att introducera arbetstagarna i arbetsmiljön samt de faktorer på arbetsplatsen som kan påverka säkerheten och hälsan. Arbetarskyddsfullmäktige ska också känna till bestämmelserna inom arbetarskyddet.
Den viktigaste uppgiften för arbetarskyddsfullmäktige är att föreslå vilka arbetarskydds- eller hälsorelaterade frågor som ska behandlas i samarbete med arbetsgivaren. Det är arbetstagarnas synvinkel som ligger i fokus när arbetarskyddsfullmäktige tar upp en fråga till diskussion.
Arbetarskyddsfullmäktige deltar också i de arbetarskyddsrelaterade inspektionerna på arbetsplatsen. Om det finns brister eller problem inom arbetshälsan kan arbetarskyddsfullmäktige vända sig till arbetarskyddsmyndigheten eller fackförbundet. Enligt lagen ska det finnas ett verksamhetsprogram för arbetarskyddet på varje arbetsplats, och arbetsgivaren ska utse en arbetarskyddschef.
Personalen vid stora företag har rätt att delta i behandlingen av ärenden som gäller företagets affärsverksamhet och ekonomi samt personalens ställning. Personalen ska garanteras representantplatser i de beslutande förvaltningsorganen vid företag som har mer än 150 anställda.
Personalens representanter kan delta i till exempel företagets förvaltningsråd, styrelse, direktion eller ledningsgrupp. Om personalen och arbetsgivaren inte kan enas kring vilket förvaltningsorgan som är lämpligt, så är det arbetsgivarens ståndpunkt som avgör.
Enligt lagen ska personalrepresentanterna vara minst en och högst fyra till antalet. De ska också ha suppleanter.