Enligt lagen ska arbetsgivaren, arbetstagarna och hälsovården tillsammans förbättra verksamheten bland de anställda samt arbetstagarnas hälsa och funktionsförmågan i olika skeden av arbetslivet. Samtidigt ska man förebygga arbetsrelaterade sjukdomar och olycksfall.
Behoven på arbetsplatsen avgör hur omfattande företagshälsovården är och vad som ingår i företagshälsovården. Företagshälsovården ska också ta hänsyn till den psykiska belastningen i jobbet.
Alla arbetstagare har rätt att få handledning och rådgivning i frågor som gäller arbetshälsan och arbetssäkerheten. Arbetstagarna måste också få information om att de har rätt att vända sig till företagshälsovården i alla arbetsrelaterade hälsoproblem.
Alla arbetstagare ska behandlas jämlikt i alla frågor som gäller jobbet, också i de frågor som gäller arbetssäkerheten och hälsovården. Arbetsgivaren måste se till att inte snuttjobbarna glöms bort – också alla snuttjobbare har rätt företagshälsovård och handledning.
Arbetsgivaren får endast hantera sådana uppgifter om arbetstagarens hälsa som är nödvändiga med tanke på anställningsförhållandet. Det är inte tillåtet att göra undantag från det här ens om arbetstagaren ger sitt medgivande.