FFC inleder ett projekt för att utveckla arbetslöshetsskyddet

Målsättningen med utvecklingsprojektet är att hitta nya sätt att utveckla arbetslöshetsskyddet och tjänsterna för arbetslösa. Projektet pågår hela 2018 och är gemensamt för centralorganisationen, förbunden och arbetslöshetskassorna.
11.12.2017 13:45
FFC
FFC:s direktör Saana Siekkinen blir chef för utvecklingsprojektet. Foto: Patrik Lindström/FFC

– Förändringarna i arbetslivet innebär allt större utmaningar för vårt socialskyddssystem. Dessutom bereds flera reformer av arbetslöshetsskyddet och tjänsterna för arbetslösa, och dessa reformer påverkar vardagen för löntagarna och de arbetslösa, säger Saana Siekkinen som är direktör på FFC.

Under våren kommer FFC också inom projektet Möjligheternas tid att titta närmare på frågor som gäller utkomsten för dem som arbetar.

– Det nuvarande arbetslöshetsskyddet är inte tillräckligt flexibelt med tanke på behoven hos dem som snutt- eller ströjobbar eller som sysselsätter sig själva. Också inkomstregistret kommer att förändra verkställandet av arbetslöshetsskyddet och kan i framtiden möjliggöra ett flexiblare skydd vid arbetslöshet.

Saana Siekkinen påpekar att hela verksamhetsfältet ytterligare kommer att omskakas av regeringens planer på att överföra tjänsterna för arbetslösa till landskapens tillväxttjänster och att i större utsträckning ta med privata serviceproducenter. Reformerna påverkar också arbetslöshetskassornas verksamhet.

Som en del av projektet kommer FFC också att bedöma vilken roll fackförbunden och arbetslöshetskassorna i framtiden ska ha när det handlar om att producera tjänster för arbetslösa, såsom arbetsförmedling-, handlednings- och karriärtjänster.

Saana Siekkinen börjar som chef för utvecklingsprojektet vid årsskiftet. Hon övergår till det nya uppdraget från posten som direktör för FFC:s avdelning Arbete och trygghet. FFC:s socialpolitiska chef Sinikka Näätsaari kommer att vikariera Siekkinen som avdelningsdirektör under nästa år.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.