YTN går med i löntagarnas EU-intressebevakning

Löntagarnas Brysselrepresentation FinUnions fortsätter efter årsskiftet med nya krafter.
14.12.2016 10:11 karhu admin
Nyhet Facket Facket

De högre tjänstemännen YTN, som är Akavas förhandlingsorganisation för den privata sektorn, ansluter sig vid sidan om FFC och STTK till dem som upprätthåller representationen.

Enligt YTN:s ordförande Heikki Kauppi vill organisationen genom sitt medlemskap i FinUnions försäkra sig om att någon värnar om de högre tjänstemännens intressen i EU också i fortsättningen.

– En allt större del av regleringen av arbets- och näringslivet kommer från Europeiska unionen. Det är viktigt att vara representerad på ort och ställe, om man vill påverka beredningen.

YTN representerar 22 av Akavas medlemsförbund och sammanlagt ungefär 160 000 löntagare.

Aleksi Kuusisto leder FinUnions

Aleksi Kuusisto (38) har valts till direktör för FinUnions under perioden 2017–2019. Han övergår till uppdraget från posten som internationell expert på FFC.

Kuusisto efterlyser åtgärder som stärker sysselsättningen som en lösning på problemen i Europeiska unionen samt Ekonomiska och monetära unionen EMU.

– Planerna på att reformera EMU och fördjupa den inre marknaden kan stärka sysselsättningen och lönenivån för löntagarna i Finland. Det här förutsätter effektiv intressebevakning i Bryssel.

Till utbildningen är Aleksi Kuusisto politices kandidat och Master of Arts in European Industrial Relations. Utöver honom arbetar också informatören Tiina Huotari på FinUnions.

Treårsperioden för FinUnions nuvarande direktör Pekka Ristelä löper ut i slutet av året. Ristelä återgår i januari till att vara internationell expert på FFC.

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK grundade sin gemensamma representation i Bryssel år 1991. Akava meddelade i september att organisationen drar sig ur representationen i början av nästa år.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.