Ny finsk-svensk arbetsmarknadsordlista på webben

Arbetsmarknadens svenska språknämnd Fackterm har gett ut en ny finsk-svensk arbetsmarknadsordlista. Listan innehåller termer från A till R.
18.01.2017 08:00
LÖNTAGAREN
Ordlistan består av 774 finskspråkiga termer som har översatts till svenska.

Vad heter perälauta på svenska och på vilka olika sätt kan man översätta itsensä työllistäjä? Svar på de här och andra knepiga termfrågor ger den nya arbetsmarknadsordlistan som publicerades vid årsskiftet. Ordlistan består av 774 finskspråkiga termer som har översatts till svenska.

Ordlistan är i första hand avsedd för översättare, informatörer och journalister i Finland, men också arbetsgivar- och personalrepresentanter på arbetsplatserna kan ha nytta av ordlistan.

Den första delen av arbetsmarknadsordlistan publicerades 2013 med termer från A till N. Nu har de bokstäverna kompletterats med nya termer samtidigt som bokstäverna O till R har publicerats. Bokstäverna S-Ö publiceras senare.

Ordlistan är sammanställd av arbetsmarknadens svenska språknämnd Fackterm, som består av representanter för arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, svenska språkenheten vid statsrådets kansli, Finlands Kommunförbund, Keva, Institutet för de inhemska språken med flera.

Ordlistan har publicerats på webben av Institutet för de inhemska språken och hittas här:

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.