FFC är besviken på att reformen av familjeledigheterna inte blir av – nästa regering måste driva igenom reformen

Finlands största löntagarorganisation FFC är besviken på att reformen av familjeledigheterna inte kommer att bli verklighet. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko meddelade på fredagen att beredningen av reformen avbryts eftersom det inte finns förutsättningar att nå en överenskommelse.
09.02. 18:41
LÖNTAGAREN
Familjeledigheterna måste reformeras så att de tar hänsyn till behoven i familjer av olika slag, betonar FFC.

FFC anser att familjerna skulle ha förtjänat en modell som är mer flexibel än den nuvarande och som på allvar uppmuntrar papporna att stanna hemma och vårda barnen.

– Tidtabellen för reformen var för tajt och ramvillkoren var för strikta. Nästa regering måste skriva in en reform familjeledigheterna i sitt regeringsprogram, säger FFC:s socialpolitiska expert Tuuli Glantz.

Reformen har den senaste tiden beretts i en arbetsgrupp där löntagarna, arbetsgivarna och staten har varit representerade.

– Trots de strikta ramvillkoren försökte vi in i det sista hitta en lösning. Nu lyckades det inte, men det arbete vi har gjort utgör en bra grund för att fortsätta arbetet med reformen.

FFC hoppas att nästa regering tar sig an reformen med en realistisk utgångspunkt och att man tar hänsyn till de behov som barnen och olika typer av familjer har. I dag tar mammorna ut den allra största delen av de familjeledigheter som föräldrarna kan dela på.

– Det är inte sannolikt att familjerna och papporna inom en snar framtid kommer att ändra sitt sätt att ta ut ledigheterna. Det är något man måste beakta när man nästa gång tar sig an reformen, säger Tuuli Glantz.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.