På sommarjobbet lär sig unga om reglerna i arbetslivet – Anni Ritari från fackets Sommarjobbarinfo svarar på tre frågor

På det första sommarjobbet får unga lära sig vilka grundläggande spelregler som gäller i arbetslivet. Arbetstider och pauser kan vara helt nya saker, och de unga kan också lära sig om inställningen till arbetet av sina äldre arbetskamrater. Det säger Anni Ritari, som i år hjälper unga sommarjobbare på fackets Sommarjobbarinfo. Hon hoppas att alla som grubblar över något ska ta kontakt – också på svenska.
02.06.2020 06:15
LÖNTAGAREN
Anni Ritari svarar på sommarjobbarnas frågor fram till slutet av augusti. Hon betjänar på svenska, finska och engelska. Foto: Patrik Lindström / FFC

1. Hurdana frågor har sommarjobbarna haft när de har kontaktat rådgivningen?

– Jag har fått svara på väldigt många olika frågor. De mest typiska frågorna handlar om lönen. De som kontaktar rådgivningen vill till exempel kolla hurdan lön man ska få för ett visst uppdrag eller om de får rätt lön när de har börjat jobba. Det har också kommit en del frågor om flyttade eller inhiberade arbetspass. Att man kan ställa frågor via WhatsApp är nytt för i år, och det har varit den klart vanligaste sättet att ta kontakt.

2. Är de som ringer bekymrade över coronavirusepidemin och vad frågar de?

– Det har kommit överraskande få frågor med koppling till coronaepidemin. Hittills har den vanligaste frågan varit om arbetsgivaren får inhibera ett utlovat sommarjobb, även om man har kommit överens om saken skriftligen eller muntligt. I viss mån har jag också fått frågor om permitteringar, nu när det också är möjligt att permittera visstidsanställda arbetstagare.

3. Vilket var ditt första sommarjobb och vad lärde du dig av jobbet?

– Mitt första sommarjobb var som trädgårdsarbetare på staden när jag var 14 år. Under sommaren lärde jag mig många praktiska saker om arbetslivet. Till exempel arbetstider, pauser och hur arbetsdagen löper var helt nya saker för mig. Det fysiska arbetet lärde mig också inställningen "när man går till jobbet så jobbar man". Därför har jag alltid varit en flitig och samvetsgrann arbetstagare.

De fackliga centralorganisationerna FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma tjänst Sommarjobbarinfo betjänar vardagar kl. 9–15 per telefon på numret 0800 179 279 och på WhatsApp på numret 040 747 1571. Det går också att ta kontakt via formuläret på webbplatsen www.kesaduunari.fi/svenska. Rådgivningen betjänar på svenska, finska och engelska. Du kan vara anonym när du kontaktar rådgivningen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.