Ledaren: Svenska verksamheten under lupp

Det är i skrivande stund oklart hur FFC:s svenska verksamhet kommer att se ut i framtiden. Det samma gäller tidningen Löntagaren.
06.09.2016 07:30
LÖNTAGAREN

Det är naturligt att FFC ser över verksamheten inom de olika områdena så här efter kongressen, men nu hänger fler frågetecken än vanligt i luften eftersom två viktiga kuggar byts ut när den åländska ombudsmannen Henrik Lagerberg inom kort går i pension och den svenska verksamhetens sekreterare Sini Kurho nyligen har övergått till andra uppgifter inom FFC.

När det gäller svenskspråkig verksamhet finns det dessutom alltid en oro för att språkmajoriteten inte ska förstå de speciella förutsättningar som gäller för den svenskspråkiga minoriteten. Därför är det viktigt att förbundens svenskspråkiga medlemmar samt svensk- och tvåspråkiga fackavdelningar och -föreningar påminner beslutsfattarna om att de finns till. Det finns trots allt drygt 30 000 medlemmar med svenska som modersmål inom FFC-familjen.

De svenska kurserna och seminarierna har på senare år haft många deltagare, vilket visar att det finns ett behov av svensk kursverksamhet i FFC:s regi. På finska ordnas de fackliga kurserna huvudsakligen av fackförbunden själva, men eftersom antalet svenskspråkiga är så mycket lägre är det bara de allra största förbunden som själva kan erbjuda sina medlemmar ett skapligt kursutbud på svenska.

Fördelen med att ordna kurserna centraliserat inom FFC är dessutom att deltagare från olika branscher och fackförbund kan dela med sig av sina erfarenheter och lära känna varandra. Tillsammans är man starkare.

Löntagaren ges ut av FFC och de flesta förbunden prenumererar på tidningen åt sina svenskspråkiga medlemmar. Löntagaren är den enda svenskspråkiga tidskriften som har fokus på personer i arbetaryrken – och med en upplaga på nästan 18 000 exemplar är Löntagaren faktiskt en av de största tidskrifterna på svenska i Finland.

Redaktionens uppfattning är att Löntagaren har två huvuduppgifter. För det första ska tidningen ge arbetstagarna i Svenskfinland en röst genom att intervjua vanliga arbetstagare. För det andra ska tidningen fungera som ett led i intressebevakningen på arbetsplatserna genom att ge bland annat förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige information om vad som är aktuellt i arbetslivet och på arbetsmarknaden.

Det är vad vi anser. Vad tycker du? På lontagaren.fi/enkat finns en läsarenkät och genom att fylla i den kan du säga din åsikt om vad Löntagaren borde innehålla i framtiden.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.