Politik är inte bara något för grå gubbar

Glöm att det kallas politik och tänk i stället på det handlar om att påverka din näromgivning. Det säger kocken Lena Sjöskog som är aktiv inom kommunalpolitiken i Nykarleby. Hon hoppas att fler skulle våga engagera sig politiskt.
22.11.2017 05:00
LÖNTAGAREN
I samband med kommunalvalet i våras ställde Lena Sjöskog för första gången upp i ett politiskt val. Det blev på socialdemokraternas lista i Nykarleby. Foto: Johannes Tervo

Klockan är lite över tre på eftermiddagen när Löntagaren träffar Lena Sjöskog på ett café i stadsdelen Skata i Jakobstad. Lena har precis avslutat sin arbetsdag på Neste Permosvängen som ligger ett par kilometer från centrum. Där jobbar hon till vardags som kock och ansvarar för lunchserveringen på bensinstationen.

– Enligt hörsägen är det Jakobstads största lunchställe, när man ser till antalet lunchgäster. Det är de gula gubbarna, arbetskarlarna, som vill ha vanlig husmanskost med mycket biffar och mos, som äter hos oss, säger Lena som tillsammans med sina tre arbetskamrater dagligen serverar mat åt upp till 170 hungriga lunchgäster.

Arbetsdagen börjar klockan sju med att genast inleda förberedelserna inför lunchen.

– Det är ganska mycket stress genast från morgonen för att få allting i gång. Också följande dags lunch planeras och förbereds ofta från förmiddagen, så det är ett nära samarbete med arbetskamraterna, förklarar hon.

Samhällsintresset har alltid funnits

Lena Sjöskog har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och miljön. Men det var först i kommunalvalet i våras som hon första gången ställde upp i ett politiskt val. Ett beslut som egentligen inte kändes speciellt dramatiskt.

– Jag skulle inte säga att jag någonsin blev direkt intresserad av politik, utan det är frågan om ett allmänt intresse för det som händer runt omkring en. Det handlar om att påverka, i stället för att bara skriva arga inlägg på Facebook och ondgöra sig över saker och ting.

Lena sitter sedan sommaren i miljö- och byggnadsnämnden i sin hemkommun Nykarleby. Hon är också ersättare i välfärdsnämnden och i stadsfullmäktige. Efter en tung dag på jobbet gör hon hellre något helt annat än att åka hem och ställa sig i köket.

– Politiken går lite ihop med mitt samhällsintresse överlag. Som så många andra österbottningar, har jag också varit föreningsaktiv i många år.

Sakfrågor framom partipolitik

Lena hoppas att fler skulle våga engagera sig i politiken. Förtroendeuppdragen behöver inte ta mer än några timmar i månaden och fördelarna är många.

– Man har bättre insyn i beslutsprocesserna och lär sig hur det hela fungerar. Man får också stimulans av det politiska. Man kan ju gå på gymmet och träna kroppen, men politiken ger träning åt hjärncellerna i stället, säger hon och skrattar.

Till dem som anser att politik är tråkigt har Lena ett klart budskap.

– Man ska inte tänka på att det är politik – det handlar ju om att påverka. Jag blir också själv väldigt ointresserad när jag tänker på den delen av politiken som är ett spel där folk slå ner på varandra. Det är roligare när man faktiskt håller sig till sakfrågor och argumentation, säger Lena och poängterar att den partipolitiska tillhörigheten inte spelar någon större roll i nämndarbetet.

– Många kanske har en bild av politik som något avlägset som bara grå, gamla gubbar sysslar med. Det kan verka tråkigt och dammigt. Men så är det inte, intygar Lena.

Johan Lund

"Roligt att se vad man kan åstadkomma"

"De har sin charm allihop"

Hönsen ger sällskap och färska ägg

Lätta brev i jobbet – supertunga vikter på fritiden

Blåljus och adrenalin

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.