"Jag vill förmedla glädjen med träningen"

Anna Perokorpi har tränat flitigt under flera år – simmat, joggat och gått på gym. Det är bra avkoppling efter jobbet som köksföreståndare vid Ålands Gymnasium och axlarna mår bättre. Nu har hon tagit nästa steg och börjat leda pass för andra.
25.10.2016 05:00
LÖNTAGAREN
För några år sedan började Anna Perokorpi styrketräna. Det blev en vana när hon märkte att hon mådde så mycket bättre.

Arbetsdagen börjar klockan sju. Köket som Anna Perokorpi är föreståndare för ska tillreda lunch för mellan 350 och 400 personer, både studerande och personal vid flera utbildningslinjer vid Ålands Gymnasium.

– Jag kan laga mat om det behövs, men jag har i första hand ansvar för det administrativa. Jag beställer varor och plockar upp och ser till att allt rullar på, berättar Anna som är utbildad kock men har läst vidare på läroavtal för att kunna bli köksföreståndare.

Det har varit turbulent de senaste åren inom den åländska utbildningen på andra stadiet, eller gymnasienivån som det heter på Åland. Myndigheten Ålands Gymnasium bildades hösten 2011 och består av två skolor – Ålands lyceum och Ålands yrkesgymnasium. Den sistnämnda består i sin tur av flera skolor som tidigare var självständiga.

Skolorna verkar fortfarande i sina egna byggnader men personal som tidigare var knutna till en skola kan nu jobba vid flera utbildningslinjer. Det var en stor reform som berörde alla anställda på något sätt. Än har den inte landat helt utan olika modeller testas.

– Vi lever hela tiden med en viss osäkerhet. Just nu lagas det mat i ett par kök, men troligen vill man införa ett centralkök i framtiden, säger Anna som också är förtroendeman på arbetsplatsen.

Problem med axlar

Anna Perokorpi har hund och det har alltid blivit långa och raska promenader med den. Men för några år sedan började hon träna mer fokuserat. Hon simmade, joggade och började gå på gym.

– Mina döttrar hade blivit större och jag fick mer tid för egna aktiviteter. Träningen blev en bra avkoppling efter jobbet och jag märkte att jag mådde bättre. Jag hade tidigare problem med mina axlar, men de känns bra i dag tack vare träningen.

För två år sedan var Anna med i Kanonloppet, ett klassiskt terränglopp på Åland på drygt 20 km, och i våras deltog hon i det första Fight cancer and run-loppet på Åland.

– Jag springer gärna, och vill absolut ha musik i öronen, men insåg efter Kanonloppet att jag inte är någon långlöpare. Jag ska hålla mig till kortare sträckor.

Anna gick också på olika ledarledda träningar på gymmet, bland annat på bodypump där man kör styrketräning i grupp. Sedan efterfrågades en ledare för så kallade switching-pass. Deltagarna tränar styrka i lätthanterliga maskiner och ledarens roll är dels att ta tid för hur länge man jobbar vid varje maskin, dels att vara allmänt uppmuntrande. Anna anmälde sitt intresse och fick uppdraget.

– Det kändes lagom att starta med. Det är inte lika krävande som att leda andra pass där man ska jobba med själv hela tiden och samtidigt ge instruktioner. Jag är imponerad av dem som till exempel leder konditionskrävande spinningpass och ändå orkar prata, säger hon.

Lägre tröskel

Anna Perokorpi gillar ledarrollen och kan tänka sig att åta sig andra pass när hon har blivit mer varm i kläderna.

– Som ledare vill jag förmedla glädjen med träningen. Det ska vara roligt att komma till gymmet och man ska känna sig uppmuntrad och glad efteråt. Jag tror inte på att skrika och härja med deltagarna, säger hon.

Tröskeln för att gå på gym och styrketräna har blivit lägre och på Annas switchingpass deltar enbart kvinnor, de flesta i medelåldern.

– Det är alltid bra att träna sina muskler. Ju äldre man blir desto mer behövs det, säger Anna Perokorpi.

Helena Forsgård

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.