Balans mellan jobb och fritid

Upp till sex timmar i veckan tillbringar maskinskötaren Patrik Forsman från Raseborg ute på frisbeegolfbanan. Det är viktigt att ha en hobby som motvikt till arbetet, säger han.
06.09.2016 05:00
LÖNTAGAREN
För åtta år sedan började maskinskötaren Patrik Forsman spela frisbeegolf.

Strax innan klockan två på eftermiddagen svänger Patrik Forsman in på parkeringsplatsen vid frisbeegolfbanan i Karis. Punktliga är också hans motståndare för dagen, Johan Pihlström och Michael Wickström, som anländer ett par minuter senare.

Alla tre jobbar på toalettstols- och handfatstillverkaren Ido i Raseborg men den här eftermiddagen går i frisbeegolfens tecken. Det blir en nästan tre kilometers promenad längs en bana som går genom skog och ute på gräsmattor. De 18 korgarna borde klaras av med 56 kast.

– Grenen är ganska lik traditionell golf. Det gäller att få frisbeen i korgarna med så få kast som möjligt, förklarar Patrik samtidigt som kollegorna redan har kört i gång.

– Men det är billigare än golf och ett spel tar inte hela dagen, inflikar Michael som är inbiten frisbeegolfare såväl som golfare.

Till Patriks arbetsuppgifter på Ido hör att se till att robotarna fungerar som de ska, men han putsar också wc-stolar innan de går vidare till glaseringen.

– Jag har jobbat på Ido i fem år och kan säga att det är den bästa arbetsplatsen jag någonsin haft.

Patrik upplever inte heller arbetet i fem skift och sju dagar i streck som speciellt tungt, utan trivs med de längre ledigheterna som följer med arrangemanget. Att ha en hobby som motvikt till jobbet ser han ändå som ett måste.

– Man måste ha något annat att göra efter jobbet än att ligga på soffan och vänta på nästa arbetsdag. Jag tror också att min rygg hålls i bättre skick tack vare frisbeegolfen. Så trivs man också bättre på jobbet när man blir bättre bekant med arbetskompisarna på fritiden.

Morgonsemla som insats

Patrik Forsman kom i kontakt med sporten av en slump när han jobbade på en äventyrstävling som hans bror arrangerade i Ekenäs för åtta år sedan. En av grenarna i tävlingen var just frisbeegolf.

– En kompis och jag hade lite fritid och vi beslöt oss för att prova på några kast. Vi fastnade genast för det.

Trots att Patrik kastar frisbee tre gånger i veckan spelar har endast för skojs skull.

– Vi har en firmaliga där elva från arbetsplatsen är med. Annars tävlar jag inte.

Resultaten bokförs ändå noggrant i en app på mobilen för att sedan delas i en sluten grupp på Facebook.

– Det är inte så allvarligt. Vi skrattar åt och bråkar med varandra under tävlingarna och lite efterspel blir det ju på Facebook, medger Patrik.

– Nej, herre Gud! utbrister Johan Pihlström efter att igen ha träffat ett träd under en match som dessvärre inte verkar gå till historien som hans bästa.

Spelet är kanske inte fullt allvar men mycket prat är det ändå om vem det är som ligger sist och därmed ska bjuda vinnaren på morgonsemlan nästa dag på jobbet.

Lätt att komma i gång

Frisbeegolf hör till de snabbast växande idrottsgrenarna i Finland. Omkring 100 000 finländare spelar frisbeegolf och bara i år byggs tiotals nya banor runtom landet. Det växande intresset förvånar inte Patrik som säger att grenen är lätt att komma in i.

– Man behöver inte ha speciellt bra kondition eller vara hemskt stark. Om man dessutom tidigare har spelat handboll eller kastat spjut har man mycket bra förutsättningar att lära sig snabbt.

Det behöver inte heller vara en dyr hobby.

– Du behöver tre frisbeear till att börja med. En putter, en midrange och en driver, precis som i golf. Du kommer i gång med mindre än 30 euro.

Johan Lund

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.