Konkurrenskraften förbättras snabbt

Finlands konkurrenskraft förbättras nu i snabb takt, visar en rapport som kommissionen för inkomst- och kostnadsutveckling har gett ut.
03.02.2017 14:48
LÖNTAGAREN
Ilkka Kaukoranta är chefsekonom på FFC.

– I år och nästa år sjunker enhetsarbetskostnaderna i Finland med sammanlagt en procent, medan de i euroområdet stiger med 2,5 procent. I jämförelse med Tyskland förbättras konkurrenskraften med så mycket som sju procent under åren 2013–2018, påpekar Ilkka Kaukoranta som är chefsekonom på fackcentralen FFC.

I fjol steg enhetsarbetskostnaderna i Finland långsammare än i resten av euroområdet, och konkurrenskraftsavtalet, som arbetsmarknadsparterna ingick i somras, gör att konkurrenskraften nu förbättras allt snabbare.

Ilkka Kaukoranta betonar ändå att arbetsmarknadsuppgörelsen inte i sig räcker för att få konkurrenskraften att återhämta sig efter den ekonomiska krisen.

– Istället för att endast fokusera på arbetskraftskostnaderna borde regeringen värna om övriga konkurrensfaktorer såsom forskning, produktutveckling och kunnande.

Trots den begynnande ekonomiska tillväxten är sysselsättningsläget fortfarande dåligt. Enligt prognoser kommer arbetslöshetsgraden inte att sjunka märkbart inom den närmaste framtiden.

– Den främsta målsättningen vid budgetmanglingen måste absolut vara att stöda sysselsättningen genom positiva reformer. Steg i rätt riktning skulle vara att utveckla vuxenutbildningen, reformera föräldraledigheterna och öka flexibiliteten i arbetslöshetsskyddet, slår FFC:s chefsekonom Ilkka Kaukoranta fast.

Kommissionen för inkomst- och kostnadsutveckling, Tukuseto, är tillsatt av statsrådets kansli och består bland annat av representanter för de viktigaste arbetsgivar- och löntagarorganisationerna. Kommissionens uppgift är att ta fram ekonomiska rapporter och beräkningar som kan användas vid kollektivavtalsförhandlingarna och vid beslutsfattandet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.