Så gjorde jag: Arbetsgivaren gick med på att införa avlönad ledighet för att främja arbetshälsan – Arbetstagarna får själva bestämma hur de använder tiden

I artikelserien "Så gjorde jag" berättar förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige hur de har lyckats förbättra vardagen på den egna arbetsplatsen. Päivi Virkkunen var med och övertygade sin arbetsgivare om att ge hela personalen en timme avlönad ledighet i månaden för att främja den egna arbetshälsan.
09.08.2023 06:48
LÖNTAGAREN
Arbetarskyddsfullmäktige Päivi Virkkunen uppskattar att arbetsgivaren vill satsa på arbetstagarnas hälsa genom att ge dem en extra ledighet. Foto: Patrik Lindström

Idén var bra, tyckte också arbetsgivaren.

För ett par år sedan satt Päivi Virkkunen med i en arbetsgrupp som diskuterade metoder för att förbättra arbetsförmågan hos de anställda vid Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut. Virkkunen är arbetarskyddsfullmäktig på arbetsplatsen och medlem i fackförbundet JHL.

Någon föreslog att arbetsgivaren kunde ge arbetstagarna en timmes avlönad ledighet, som arbetstagarna kunde använda på det sätt de önskar under en fyraveckorsperiod.

– Arbetsgivaren tog väl emot förslaget. Det fanns ingen negativ inställning, minns Päivi Virkkunen som var med och utvecklade förslaget som presenterades för arbetsgivaren.

Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut är ett företag som tillhandahåller framför allt städ- och vaktmästartjänster för den offentliga sektorn. Företaget ägs av bland annat Lahtis stad och Päijänne-Tavastlands välfärdsområde.

Det var arbetsgivaren som utformade villkoren för hur ledigheten kan tas ut. Personalen kan ta ut ledigheten på valfri dag, antingen i början eller i slutet av arbetspasset, förutsatt att man har informerat den egna chefen om saken i tillräckligt god tid.

Arbetsgivaren tar inte in någon vikarie, men enligt Virkkunen har det inte lett till problem.

– Också arbetstagarna anser att villkoren har varit goda.

Jogga eller besöka frisören

Till en början infördes den nya arbetshälsoledigheten på försök, för att se om modellen fick stöd.

Och visst fick den det. Den stora populariteten ledde till att ledigheten på en timme har blivit etablerad praxis som är i kraft ett år i taget.

Arbetsgivaren har inte slagit fast för vilka ändamål personalen kan ta ut sin lediga timme, utan var och en får själv bestämma hur de på bästa sätt upprätthåller sin egen arbetshälsa.

Päivi Virkkunen berättar att vissa tycker om att förkorta sin arbetsdag med hjälp av ledigheten. Andra använder tiden till att jogga eller till att besöka läkaren, massören eller frisören.

– Arbetstagarna har tyckt att det här är en väldigt trevlig timme. Visst påverkar det folks humör när de vet att de får vara borta från jobbet en timme i månaden. Det har en psykologisk betydelse, säger Virkkunen.

Hon uppskattar gesten från företaget.

– Som arbetarskyddsfullmäktig upplever jag att det här är ett sätt för arbetsgivaren att delta i arbetshälsan. Det är viktigt i dagens arbetsliv.

Egen erfarenhet gav mersmak

Päivi Virkkunen jobbade tidigare som lokalvårdare. Arbetshälsan och arbetarskyddet blev en hjärtefråga för henne efter att hon själv fick hjälp av den dåvarande arbetarskyddsfullmäktige.

– Jag fick en mycket god erfarenhet av vad arbetarskyddsfullmäktige gör. Det var på det sättet mitt intresse föddes.

Vid årsskiftet har det gått sex år sedan Virkkunen valdes till arbetarskyddsfullmäktig på arbetsplatsen. De senaste fyra åren har hon skött uppdraget på heltid.

Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut har verksamhet i Lahtis och de kringliggande kommunerna. Som arbetarskyddsfullmäktig representerar Virkkunen cirka femhundra anställda. Hon anser att det är viktigt att hinna diskutera med arbetstagarna och lyssna på deras bekymmer.

– Att man kan ge arbetstagarna av sin tid är oerhört viktigt. De mest givande stunderna är när man har löst en fråga och slutresultatet är bra.

Minna Hotokka
(översättning: Jonny Smeds)

Vem?

Namn: Päivi Virkkunen
Uppdrag: Arbetarskyddsfullmäktig
Fackförbund: Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL
Arbetsplats: Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut

Artikeln ingår i serien "Så gjorde jag", där förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige berättar hur de har lyckats utveckla arbetslivet och förbättra vardagen på den egna arbetsplatsen. Här kan du läsa andra artiklar i samma serie.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.