Tre tips: Så här klarar du av den påfrestning som skiftarbete innebär
1. Skapa lugna förhållanden att sova i
Det är viktigt att de som arbetar skift försöker sova så mycket som möjligt.
Om du ska jobba natt, ta en tupplur före det första nattskiftet. Efter det sista nattskiftet lönar det sig att sova bara så mycket att du klarar dig, och spara resten av sömnen till följande natt. På det här sättet blir det lättare att återgå till den normala rytmen.
Det kan vara lättare att sova på dagen om du har samma rutiner som när du sover på natten. Borsta tänderna och byt om till nattkläder. Sätt telefonen på ljudlöst och frånkoppla dörrklockan. Använd vid behov öronproppar och sömnmask. Se också till att dina närmaste vänner och släktingar vet när de inte får störa dig.
2. Ät dig inte trött
Genom din kost kan du påverka hur pigg du är. Om du jobbar tidig morgon, försök äta frukost först på arbetsplatsen. Om du jobbar kväll lönar det sig att äta innan du går till jobbet eller i början av skiftet, och senare äta något lätt.
Om du jobbar natt är det klokt att regelbundet äta små, mångsidiga måltider. Undvik bastanta måltider och ät huvudmåltiden i början av skiftet. Det lönar sig inte att dricka kaffe, te och energidrycker när det är mindre än fem timmar tills du ska gå och lägga dig.
Ta paus när trötthetskänslan förvärras, sträck på benen och tala med dina arbetskamrater. Skölj ansiktet med kallt vatten, vädra i utrymmet där du arbetar eller sug på isbitar. Du kan också hålla dig pigg genom att sjunga eller vissla.
3. Ta hand om dina mänskliga relationer och din kondition
En meningsfull fritid hjälper dig att återhämta dig. Berätta på arbetsplatsen vad du anser om planeringen av arbetsschemat. Ju fler lediga kvällar och veckoslut du har, desto mindre störs ditt familjeliv. Det lönar sig att försöka ordna gemensam tid genom att till exempel äta tillsammans.
Se till att träffa dina vänner ibland. Också regelbunden motion hjälper dig att orka. Grenar som joggning och simning är behändiga för skiftarbetare, eftersom de kan utövas när som helst.
Minna Hotokka
(översättning: Jonny Smeds)
Källa: Arbetshälsoinstitutets handbok Hyvinvointia vuorotyöhön – Työntekijän opas vuorotyön hallintaan (Arbetshälsoinstitutet 2017)