Tre tips: Så här kan du förbättra din arbetsmotivation

Om du vantrivs på jobbet, så lönar det sig att fundera på vad det beror på. Det kan hjälpa dig att hitta arbetsglädjen och börja trivas igen.
28.08.2019 11:02
LÖNTAGAREN
Du kan bli förtjust i ditt jobb igen, om du får nya utmaningar genom till exempel utbildning, arbetsrotation eller chefsansvar. Foto: Patrik Lindström / FFC

1. Hitta din inre motivation

Jobbar du bara för att du ska förtjäna ditt levebröd? Om din arbetsmotivation endast grundar sig på yttre ekonomiska incitament, så är det svårt att upprätthålla arbetsglädjen mellan avlöningsdagarna. Då lönar det sig att försöka hitta din inre motivation.

En person som känner inre motivation upplever att jobbet i sig är trevligt och meningsfullt. Det känns bra att gå till jobbet, eftersom du känner att du gör det av egen vilja och inte för att du tvingas göra det.

Fundera på vad som kan vara dina egna inre incitament. Gör varje dag upp en lista över tre saker som är bra med ditt jobb. Fundera också på vilken roll din egen arbetsinsats spelar i samhället. Till exempel kan en städare förhindra att influensaepidemier sprids, medan en bilmontör ser till att bilarna är säkra i trafiken.

Det går inte att förändra den egna inställningen över en natt, men trägen vinner. När du igen kan känna att du gör ett viktigt jobb, så är det lättare att orka kämpa.

2. Bli förtjust över ditt jobb igen

Vad är då problemet om jobbet på sätt och vis känns helt okej, men om du ändå känner dig uttråkad och slö? Det är möjligt att du har gjort samma jobb så länge att arbetsuppgifterna inte har något mer att ge dig.

Fundera på om din arbetsgivare kan erbjuda dig nya utmaningar eller om det rentav lönar sig för dig att börja se dig om efter ett nytt jobb. Du kan bli förtjust i ditt jobb igen, om du får nya utmaningar genom till exempel utbildning, arbetsrotation eller chefsansvar.

3. Uppmuntra och sporra din uttråkade arbetskamrat

Jobbar du tillsammans med en uttråkad och oinspirerad arbetskamrat? Man kan inte ösa motivation över någon annan, men du kan försöka uppmuntra och sporra din kollega.

Tänk om ni på tumanhand eller i grupp kunde fundera på hur ni alla kan blåsa nytt liv i ert arbete? Ni kan också tillsammans gå och berätta för chefen hurdan utbildning ni önskar och hur ni vill utveckla ert arbete.

Minna Hotokka
(översättning: Jonny Smeds)

Källa: Saija Mauno, professor i psykologi vid Tammerfors universitet 

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.