Tre tips: Så här blir du en bättre arbetskamrat

En god arbetsgemenskap förgyller arbetsdagen – det håller många säkert med om. Kolla vad du kan göra för att bli en bättre arbetskamrat.
13.08.2019 09:27
LÖNTAGAREN
Hälsa på de andra när du kommer till jobbet och erbjud hjälp om du ser att någon kämpar med ett problem. Bland annat så kan du bidra till en bättre atmosfär på arbetsplatsen. Foto: iStock

1. Behandla dina arbetskamrater som dina vänner

Om alla på din arbetsplats skulle bete sig på samma sätt som du, hurdan skulle atmosfären i så fall vara?

Det lönar sig att behandla arbetskamraterna på samma sätt som du behandlar dina vänner. Hälsa på de andra när du kommer till jobbet och fråga hur de har det – och glöm inte att lyssna till slut. Om du ser en kollega kämpa med ett problem, erbjud modigt hjälp. På pauserna kan du pigga upp stämningen med uppsluppet småprat. Och om du tycker om glass eller gillar att baka, varför inte ta med lite till jobbet och bjuda dina arbetskamrater på något gott?

2. Försök jämna ut klyftan mellan generationerna

Är du en rutinerad räv av den gamla skolan som irriterar sig på att kollegorna som kommer till arbetsplatsen direkt från skolbänken tror sig veta allt och har orealistiska idéer? Eller hör du till de gröngölingar som inte kan tåla att de tjurskalliga gamlingarna motsätter sig förändring och gör allt på samma sätt som på 80-talet? Oavsett hur mycket eller lite arbetserfarenhet du har – ta det lugnt.

Du som är en gammal ringräv, du kommer väl ihåg hurdan du själv var i din ungdom? Låt de unga glänsa med sitt kunnande och testa nya förfaringssätt. Kanske idén är god, kanske inte. Öva dig på att vara flexibel och håll inne med dina cyniska kommentarer – dem kan du släppa ur dig till exempel när du vädrar känslor tillsammans med dina vänner.

Du som är ung och oerfaren, tänk på att det lönar sig att vara vänlig och respektfull mot dina äldre kollegor. Kom ihåg att de, trots sin reserverade attityd, har gott om värdefull kunskap. Kanske du en dag om veckan kunde komma till arbetsplatsen med inställningen att du bara är här för att lära dig? Lämna dina fördomar hemma och gå och tala med de äldre arbetstagarna.

3. Omskola surpupporna

Surpupporna eller bråkmakarna som finns på arbetsplatsen blir inte trevligare genom att man skäller ut dem. Gör alltså ett litet test: Småprata vänligt med dem i tre minuter varje dag. Även om du inte tycker om någon som person, kan du ändå ge positiv respons på den här personens arbete. Du borde kunna se resultaten inom ett par veckor.

Minna Hotokka
(översättning och bearbetning: Jonny Smeds)

Källa: Psykoterapeut Outi Reinola, företagspsykolog på Terveystalo

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.