Tre tips: Så här ger du konstruktiv respons åt chefen

Att kritisera chefens agerande kan kännas skrämmande. Med hjälp av de här tipsen blir det lättare att ge konstruktiv respons.
09.09.2019 13:10
LÖNTAGAREN
Foto: iStock

1. Berätta hur det känns för dig

Konstruktiv eller utvecklande respons innebär alltid att man vill åstadkomma en förbättring. Konstruktiv kritik riktas aldrig mot en person, utan mot en viss sak eller fråga. Den som framför kritiken är inte heller upprörd, utan låter vid behov sina egna känslor svalna först.

Om problemet till exempel är att chefen behandlar dig som luft och inte talar med dig, försök först fundera vad det kan bero på.

Är det möjligt att det tidigare har hänt någonting mellan er, som gör att ert samspel haltar? Om du själv har betett dig sakligt kan chefens agerande bero på han eller hon har en för stor arbetsbörda eller bristfälliga ledarskapskunskaper.

Ge din respons på tumanhand vid ett lugnt tillfälle. Akta dig för att vara anklagande. Lägg i stället fram saken genom att betona dina egna känslor och erfarenheter. Bra sätt att uttrycka sig är till exempel att säga "jag upplever att" eller "jag är ledsen därför att". Du kan också berätta att du behöver hjälp av chefen: "Vad kan vi göra åt saken?"

2. Tvinga chefen att stanna upp

Känner du att chefen aldrig har tid för dig? Han eller hon kanske lovar att återkomma till saken senare, men inget händer.

Skicka ett meddelande till din chef och berätta att du eller ditt team har något viktigt att säga. Föreslå ett möte eller en träff på tumanhand. Fråga när det passar chefen. Du kan också föreslå en viss tidpunkt.

Ge inte upp om chefen inte svarar, utan fortsätt tålmodigt att försöka nå honom eller henne. Om chefen plötsligt dyker upp runt hörnet – ta vara på situationen: "Vad roligt att se dig – jag har försökt nå dig. Nu kan vi ju tala."

3. Ge responsen som grupp

Ibland kan chefens oönskade beteende påverka hela arbetsgemenskapen. Till exempel kan en chef som kommer med orealistiska idéer anse att det är arbetstagarnas uppgift att lösa de problem som gör det svårt att förverkliga idén.

Då lönar det sig att samla ihop en delegation från hela arbetsgemenskapen, för att tillsammans framför responsen. Ett annat bra sätt är att föra fram den konstruktiva responsen vid ett gemensamt utvecklingstillfälle.

Minna Hotokka
(översättning och bearbetning: Jonny Smeds)

Källa: Sirpa Syvänen, docent vid centrum för arbetslivsforskning vid Tammerfors universitet

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.