Europafacket uppmanar UPM att inleda förhandlingar om avtal som respekterar arbetstagarnas rättigheter

Europafacket ETUC:s generalsekreterare Luca Visentini är oroad över att UPM:s ledning strävar efter att skrota det finländska kollektivavtalssystemet.
15.02.2022 10:25
LÖNTAGAREN
Strejkvakter utanför UPM:s fabrik i Kouvola i januari. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Luca Visentini, som är generalsekreterare för Europeiska fackliga samorganisationen ETUC, skickade i fredags ett brev till skogskoncernen UPM:s vd Jussi Pesonen där han kritiserade bolaget för dess ovilja att förhandla. Visentini uppmanar UPM att inleda verkliga förhandlingar med facket om ett kollektivavtal som respekterar arbetstagarnas och fackförbundens rättigheter.

Luca Visentini förutsätter också att UPM kommer överens om anställningsvillkoren kollektivt med alla de fackförbund som har varit parter i kollektivavtalen i branschen. UPM har hittills vägrat förhandla med Fackförbundet Pro, som företräder tjänstemännen inom pappersindustrin.

Europafacket ETUC representerar 45 miljoner medlemmar i 39 europeiska länder. I sitt brev konstaterar Visentini att ETUC ger de finländska fackförbunden sitt fulla stöd i tvisten om anställningsvillkoren på UPM.

FFC-anslutna Pappersförbundet har meddelat UPM att förbundet är berett att förhandla direkt med bolagets olika verksamhetsområden. Förhandlingarna strandade dock förra veckan och riksförlikningsmannen har bjudit in Pappersförbundet och UPM till medling.

Pappersförbundet inledde sin strejk vid UPM:s fabriker den 1 januari och strejken fortsätter till den 12 mars om inte parterna når en överenskommelse före det. Elektrikerförbundet, Industrifacket, transportfacket AKT och Spårproffsen JHL stöder strejken genom blockader.

Tidigare i februari fattade de internationella fackliga organisationerna inom pappersindustrin beslut om solidaritetsåtgärder till stöd för arbetstagna på UPM (på finska och engelska). Därtill har också den europeiska branschorganisationen Intergraf, som representerar arbetsgivarna inom den grafiska industrin, skickat ett brev till UPM:s vd (på engelska) där man uppmanar bolaget att snabbt vidta åtgärder för att få slut på strejken vid UPM:s fabriker.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.