Svårt att byta bransch – FFC vill reformera vuxenutbildningen

FFC vill reformera vuxenutbildningen så att den bättre motsvarar behoven i arbetslivet. Det måste bli lättare både att byta yrke och att upprätthålla sin yrkeskunskap under hela arbetskarriären.
09.12.2016 10:55
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
FFC:s utbildningschef Mikko Koskinen påpekar att man borde göra det lättare att studera utan att förlora rätten till arbetslöshetsersättning.

Mer än 40 procent av arbetsuppgifterna för lågutbildade kommer att försvinna inom de närmaste tio till femton åren, som en följd av ny teknik. Det förutspår Statistikcentralen. För högutbildade är motsvarande siffra sexton procent.

Det här betyder att det brådskar med att reformera vuxenutbildningen, påpekar FFC:s utbildningschef Mikko Koskinen.

– Det finns många hinder som måste avskaffas om vi vill öka flexibiliteten på arbetsmarknaden och förbättra produktiviteten och arbetshälsan, säger han.

Först och främst måste man försäkra sig om att befolkningen har de basfärdigheter som behövs i arbetslivet. Så är det inte nu, för enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD har nästan 600 000 vuxna finländare bristande läs-, räkne- eller datakunskaper.

– Det finns personer med svaga baskunskaper i alla åldersgrupper, så problemet försvinner inte när äldre arbetstagare går i pension, säger Mikko Koskinen.

FFC föreslår därför en baskunskapsgaranti som skulle innebära att man kartlägger vilka kunskaper över 25-åriga arbetstagare och arbetslösa har. De med bristande baskunskaper skulle sedan få kompletterande utbildning. Målgruppen för garantin skulle i synnerhet vara personer utan utbildning på andra stadiet, invandrare och äldre arbetstagare.

Öppna yrkesinstitut

Redan nu är det många som blir tvungna att byta yrke i något skede, till exempel när de blir uppsagda och inte kan hitta jobb i samma bransch.

– I yrkesutbildningen har man inte tagit tillräcklig hänsyn till branschbytarnas behov, säger Mikko Koskinen.

FFC anser att det borde bli lättare att utveckla sitt kunnande genom kortare utbildningsperioder under hela arbetskarriären, så att fler kan byta bransch utan att vara arbetslösa däremellan. Utbildningen borde vara skräddarsydd enligt individens behov och det borde vara lättare att i små etapper studera till en examen vid sidan av arbetet.

Mikko Koskinen jämför med de öppna universiteten där man kan studera utan inträdeskrav. Han efterlyser ett motsvarande system inom yrkesutbildningen.

– Det är värt att pröva öppna yrkesinstitut. För många arbetstagare skulle det vara ett lätt sätt att testa sitt kunnande eller sin lämplighet för olika branscher.

Med tillstånd av arbets- och näringsbyrån kan arbetslösa få studera på eget initiativ samtidigt som de lyfter arbetslöshetsersättning. Problemet är ändå att alla byråer inte tolkar reglerna på samma sätt. Därför anser FFC att man borde luckra upp systemet så att det skulle bli lättare att studera utan att förlora rätten till arbetslöshetsersättning.

– Det här skulle uppmuntra de arbetslösa till att vara aktiva. Många arbetslösa arbetssökande har lyckats få jobb igen tack vare att de har studerat på eget initiativ, påpekar Mikko Koskinen.

Pirjo Pajunen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.