Under våren avgörs om den nya centralorganisationen föds

På förbundens möte behandlades det utredningsarbete som har gjorts inför grundandet av den nya löntagarcentralorganisationen.
02.03.2016 18:43
Nya centralorganisationen
Nyhet Facket Facket

De 49 förbund som i dag samlades i Helsingfors bedömde grundandet av den nya centralorganisationen utgående från de utredningar som arbetsgrupperna har gjort. Styrgruppens ordförande Jarkko Eloranta berömmer den goda atmosfär som har präglat beredningsarbetet.

– För grundandet av den nya centralorganisationen är våren avgörande. Nästa steg är att innehållet skickas till förbundens beslutsfattande organ för behandling.

Förbundens möte kompletterade förslagen i utredningen och godkände strategin för den nya centralorganisationen. Ledningsgruppen för projektet sammanträder den 10 mars varefter utredningarna och strategin går till behandling i förbunden.

Förbundens möte godkände också den preciserade budgeten för år 2016. Arbetet med att utarbeta den nya centralorganisationens stadgar har inletts. Samtidigt preciseras tidtabellen för grundandet av centralorganisationen.

I utredningen beskrivs de centrala utgångspunkterna och målsättningarna för grundandet av centralorganisationen, tyngdpunkterna i verksamheten, de förvaltningsmässiga och ekonomiska besluten samt stegmärkena och den praktiska processen för att grunda den nya organisationen.

De fackförbund som deltar i projektet representerar ungefär 1,7 miljoner löntagare och egenföretagare.

Målsättningen för den nya löntagarcentralorganisationen är att stärka löntagarnas och egenföretagarnas välbefinnande samt att främja jämlikheten och rättvisan i samhället. Organisationen ska enligt planerna inleda sin verksamhet i början av år 2017.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.